Élet, erő, …s egyre feljebb kúszó árak

illusztráció
illusztráció
Miskolc – Nagy alattomban feljebb kúszott a tej, s egyes tejtermékek ára – aki fogyasztja, alighanem észrevette. Annak, aki árulja – mint kiderült – nem feltétlenül van róla tudomása. Vajon ki mint reagál a drágulásra?

Két miskolci árházban fordultunk meg, hogy meggyőződjünk róla: valóban feljebb kúsztak az árak. Fotós kollégám, többgyermekes apa, családja nagy tejfogyasztó. Ő a polcok között járkálva megerősítette a megállapítást, legalábbis ami a tejet és a tejfölt illeti. S konstatálta: a vaj ára változatlan.

Az egyik áruház vezetőhelyettesétől is érdeklődtünk. Ő előbb azt jelentette ki, hogy nem engedélyezett náluk a fotózás, majd pedig azt: nem tud a tej árának emelkedéséről és annak hatásáról beszámolni, mert náluk ez még nem tapasztalható.

Az üzlet előtt azonban többeket megszólítva az derült ki, hogy a vásárlók az elmúlt napokban – ki-ki az általa megszokott tejfajtánál – 30-40 forintos áremelkedést volt kénytelen tudomásul venni.

Issza? Nem issza?

Thodoryné Drahos Katalin épp 5 litert vásárolt. Mint mondja, ő nemigen térhet el: férje és két fia ugyanis ragaszkodik a megszokott minőséghez.

– Próbáltam másra áttérni, de az lett a vége, hogy ihattam én meg az egészet, a kávémba keverve. A tejfölnél már jobban nézhetem az árat: mindig az akciósat veszem, négyesével. Nálunk reggel-este fogy a tej, nem mondunk le róla, de sajnálatosnak tartom, hogy le akarják szoktatni az embereket az egészséges tej fogyasztásáról.

Ami egészséges

Ismerőst is üdvözölhetünk a vásárlók között: Szilágyi Gizellát, Miskolc szocialista önkormányzati képviselőjét.

– Édesanyám mondását idézem: ,,Batyus halottat az isten se látott”. Vagyis ami egészséges, így a tej is, azt megveszem, nem nézem, mennyibe kerül. Így azt sem vettem észre, hogy emelték az árát.

A négygyermekes Bárcziné Sowa Halin (egyébként könyvtáros) nagyon is megérezte az áremelést, de a tejen nem spórolhat. Napi két liter mindenképp kell a családnak – már most, pedig még kicsik a gyerekek.

– Annyit tehetek, hogy a hígabb, másfél százalékos tejet vásárolom, az valamivel olcsóbb.

Két nyugdíjast is megállítottunk: egy hölgy arról számolt be, hogy az ő családjában csak a macskák a tejfogyasztók, számukra a piacon szerzi be a tejet, ott még nem emelték az árát.

Jekkel Iván nyugdíjas szerint a tej csak az egyike azon élelmiszereknek, amelynek alattomosan felfele kúszik az ára. Szerinte csak egy indoka lehet: hogy a kereskedők minél több haszonra tegyenek szert.

Nem tudtuk meg…
A Minna Tejipari Rt.-től szerettük volna megtudni, mi indokolja a tej (s tejtermékek?) árának ugrásszerű emelkedését, azonban egyelőre nem kívántak választ adni.

Áruházak, árak, tejek
Az egyik miskolci áruházban:

a legdrágábbnak a biotejet találtuk: 299 Ft/liter;
a friss tejek közül a legdrágább tej (2,8%-os): 224 Ft/liter,
a legolcsóbb tej (2,8%-os): 179 Ft/liter,
a tartósan legalacsonyabb árú tej (1,5 %-os): 129 Ft/l.

A másik miskolci áruházban: minden, nem az (egyébként ugyanazon saját márkanévvel ellátott) ,,legolcsóbb” tejen kívül, ami ugyanannyiba került, literje a másik áruházban kínálthoz képest 10 Ft-tal drágább.

A tejföl legdrágábbját 680 Ft/kg áron láttuk, a legolcsóbb, akciósat 375 Ft/kg tüntették föl.