Leszavazta az Országgyűlés a legfőbb ügyész helyettesét

Leszavazta az Országgyűlés hétfőn a legfőbb ügyész helyettesét. Belovics Ervin Gusztos Péter, szabad demokrata politikus kérdésére válaszolt, aki azt firtatta miért nem indít hivatalból eljárást az ügyészség azokban az esetekben, amikor televíziós közvetítések és fotók bizonyítják az utcai erőszakot és miért várnak arra, hogy megfélemlített civilek tegyenek feljelentést. A legfőbb ügyész helyettese azt mondta, hogy törvénysértést követnének el, ha a Gusztos Péter által javasolt módon járnának el. Az Országgyűlés 162 igen szavazat 189 nem és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el Belovics Ervin válaszát.

A legfőbb ügyész-helyettes szerint a törvény alapján az ügyészség ma feljelentés alapján indíthat büntetőeljárást, vagy akkor, ha hivatali hatáskörben például bírósági tárgyaláson észlel bűncselekményt, ekkor azonban kötelessége is. Belovics Ervin Gusztos Péter kérdésére válaszolva azt mondta, törvénysértést követnének el, ha nem ezeknek megfelelően járnának el. Az utcai közrend fenntartása azonban nem az ügyészség, hanem a rendőrség feladata – tette hozzá.

Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint ha az ügyészség ilyen szűkítő módon értelmezi azt az alkotmányos kötelezettséget, amely szerint köteles fellépni az alkotmányos rendet veszélyeztető bűncselekmények ellen, csak áthárítja ezt a kötelességét a védtelen civilekre.