Leszavazta a főváros jogi bizottsága az új szervezeti és működési szabályzat tervezetét

Nem tartotta tárgyalásra alkalmasnak a főváros jogi bizottsága hétfői ülésén az önkormányzat új szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet tervezetét, amely szerdán kerülne a Fővárosi Közgyűlés elé. Kaltenbach Jenő, a bizottság elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: kifogásolták egyebek mellett az ellenzéki jogok szűkítését is, például az interpelláció lehetőségének megszüntetését.

Nem tartotta tárgyalásra alkalmasnak a főváros jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottsága az önkormányzat új szervezeti és működési szabályzatáról (szmsz) szóló rendelet tervezetét – mondta a Független Hírügynökségnek a testület hétfői ülése után Kaltenbach Jenő, a fővárosi LMP frakcióvezetője. A bizottság elnöke közölte: több ponton kifogásolták a tervezet megfogalmazását, logikáját, illetve jogszabályba ütköző részt is találtak.

A bizottság szerint ilyen fontos kérdéssel, mint az szmsz, két fordulóban kellene foglalkozni, tehát nem az első közgyűlési tárgyalás után kellene dönteni – fejtette ki a testület elnöke. Hozzátette: kifogásolták az ellenzéki jogok szűkítését is, például a képviselői interpelláció lehetőségének megszüntetését. Elmondta azt is: eddig az szmsz szabályozta normatív módon, hogy a fővárosi frakciók és bizottságok milyen pénzügyi keretre számíthatnak, ez az új rendelet szerint a főpolgármester és a főjegyző jogkörébe kerülne.

A Független Hírügynökség kérdésére Kaltenbach Jenő közölte: a bizottságnak hét tagja van, közülük négyen a városvezető Fidesz-KDNP, ketten az ellenzéki MSZP képviselőcsoport tagjai, az elnököt pedig a szintén ellenzéki LMP adja. A hétfői szavazásnál a városvezető frakció két tagja hiányzott.

Kaltenbach Jenő elmondta azt is: egyelőre nem tudni, hogyan reagál a városvezetés a szakbizottság véleményére. A Fővárosi Közgyűlés többségi szavazással dönthet úgy, hogy a november 24-i, szerdai ülésen leveszik napirendről az előterjesztést, de dönthet úgy is, hogy tárgyalja, illetve az sem kizárt, hogy elkezdik tárgyalni, de csak a következő közgyűlésen, a módosító indítványok megismerése után hoznak döntést.