Leszavazta a balodal – nem tárgyal az Országgyűlés a gumilövedék betiltásáról

Nem tárgyalja hétfői ülésén az Országgyűlés a gumilövedékek betiltásáról szóló fideszes törvényjavaslatot, mivel az MSZP és az SZDSZ frakciója is úgy döntött hétfői ülésén, hogy nem támogatja a kérdés napirendre vételét. Az ellenzéki képviselők még csütörtökön kérték, hogy a házszabálytól eltérve, az Országgyűlés a lehető legkorábban vegye napirendre a kérdést, így ugyanis szerintük március 15-e előtt el lehetett volna fogadni a rendőrségi törvény módosítását. A Fidesz ezek után azt várja, hogy a kormány utasítsa a rendőrséget arra, hogy ne használjanak március 15 -én gumilövedéket.

Keleti György szocialista képviselő a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az MSZP szerint nem egy nemzeti ünnephez kell kötni a rendőrségről szóló vagy a gyülekezési jogról szóló törvények módosítását, ezért nem szavazták meg a Házszabálytól való eltérést. A nagyobbik kormánypárt mindkét vonatkozó jogszabály átfogó módosítását tartja indokoltnak, amit azonban ötpárti szakértői egyeztetésnek kell megelőznie – mondta Keleti.

Az SZDSZ frakciójának álláspontja az, hogy nem kellene teljesen betiltani a gumilövedékek használatát, hanem pontos szabályozással kellene meghatározni a rendőrök számára, hogy mikor használhatják azokat -mondta el a Független Hírügynökségnek Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője sajnálatosnak nevezte, hogy nem támogatták a szocialisták a házszabálytól való eltérést, így ugyanis nem születhet meg az új törvény március 15 -ig. A legnagyobb ellenzéki párt ezek után azt várja a kormánytól, hogy utasítsa a rendőrséget arra, hogy ne használjanak gumilövedéket. “Többször is volt már példa arra, hogy a kormány valaminek a megtételére utasította a rendvédelmi szerveket, most azt várjuk, hogy olyan utasítást adjanak, hogy valamit ne tegyenek meg” -fogalmazott a politikus.Sporthírek