Leszaggatták a többnyelvű táblákat a dél-bánáti Fehértemplomon

Szerb nacionalista dalokat éneklő fiatalok egy nagyobb csoportja péntekre virradó éjszaka leszaggatta a fehértemplomi (Bela Crkva-i) járási középületekről és az intézmények székházairól a többnyelvű táblákat. Mivel ebben a román határhoz és a Dunához egyaránt közel fekvő, dél-bánáti városban és járásban a szerbeken kívül nagy számban élnek románok és magyarok, kisebb arányban pedig csehek is, e három kisebbségi nyelv is hivatalos használatban van.

Szemtanúk nyilatkozatai alapján tudta meg a közvélemény, hogy kik követték el a támadást a fehértemplomi kisebbségek ellen. Egyesek szerint a nemzeti türelmetlenség újabb agresszív megnyilvánulása összefüggésbe hozható a háborús bűncselekményekkel megvádolt Radovan Karadzsics hétfői letartóztatásával. A nacionalistáknak ez jó alkalom volt a kisebbségellenes akcióra.

A vajdasági kormány a fehértemplomi kilengéstől függetlenül is elégedetlen a hivatalos nyelvhasználattal a tartomány területén. Pedig ezt külön nyelvhasználati törvény írja elő, ám a kisebbségek legtöbb helyen nem élhetnek e jogukkal. A gyakorlat még köszönőviszonyban sincs a törvénnyel. A Vajdaság 45 járásából (itteni szóhasználatban: községéből) 38-ban van hivatalos használatban egy vagy több kisebbség nyelve is. Legtöbb helyen értelemszerűen a magyar, mivel ez a legnagyobb kisebbség nemcsak a tartományban, hanem az országban is.

Legtöbb helyen pénzhiányra és kádergondokra hivatkozva nem teljesítik a törvényes kötelezettségüket. A vajdasági kormány szerint elő kell teremteni az eszközöket a megnövekedett kiadásokra helyi szinten elsősorban az igazságügyi és igazgatási szervekben. Pénz kell a kisebbségi nyelveket jól beszélő alkalmazottak felvételére, tolmácsokra, többnyelvű nyomtatványokra, űrlapokra, számítógépes programokra stb. A járásokat a tartományi kisebbségi titkárság (minisztérium) fogja figyelmeztetni, ha a jövőben nem a törvénnyel összhangban járnak majd el.