Lesz út, vagy nem lesz út?

Akt.:
Egy elkerülő út ezen a zöld területen haladna át a Szentpéteri kapuban
Egy elkerülő út ezen a zöld területen haladna át a Szentpéteri kapuban - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Most akkor hogy is van: a képviselő cáfol, a tervek viszont elkészültek.

Tavaly októberben még rémhírnek nevezte az önkormányzat, hogy megépül a 3-as és a 26-os utak átvezetése, azaz a Szentpéteri kapui és Besenyői utcai útszakasz. Nánási-Kocsis Norbert, a terület önkormányzati képviselője akkor szórólapon hirdette: nincs napirenden semmilyen útnak a semmilyen átvezetése, aki nem ezt mondja, az hazudik. Ehhez képest kedden – az engedélyeztetési eljárás keretében – közmeghallgatást tartott a zöldhatóság. A területen élők közül harmincan vettek részt, illetve a hatóság szakemberein kívül a terveket és a hatástanulmányokat készítő szakemberek jelentek meg. Az önkormányzat és az önkormányzati képviselő nem. A lakók ezt sérelmezték, hiszen aggályaikra, kérdéseikre így nem kaphattak érdemi választ.

Semmi nem indokolja

„A mi házunk esik legközelebb a tervezett úthoz, éppen ezért egyáltalán nem örülünk neki. Nem beszélve arról, hogy sok közmű van a föld alatt, illetve a föld felett magasfeszültségű vezeték fut. De van ott kosár- és kézipálya is, ahova az iskolásokat – a mindennapos tornaóra miatt – kiviszik sportolni” – ezt Antal Erzsébet mondta lapunknak. Egy másik lakó arról számolt be, hogy a főépítésztől kapott válaszban az állt, már az 1950-es években is terveztek ide utat. „Igen ám, de akkor még nem volt itt lakótelep, azóta megváltoztak a közlekedési szokások is, így egy jó adottságú városrészen most már semmi nem indokolja ennek az útnak a megépítését” – fogalmazott.

Kovács Józsefné, a Szentpéteri kapui I. számú Lakásszövetkezet elnöke egy petíciót is mutatott, amit eddig 375-en írtak alá. A négyoldalas szöveg végső megállapítása: „Ebben a városrészben élő emberek állampolgári jogukkal élve tiltakoznak a tervezett útszakasz megépítése ellen. Ezzel az úttervvel tönkreteszik az itt élők nyugalmát. Ehhez viszont senkinek nincs joga, még akkor sem, ha a főépítész véleményét idézem: „egy beépített területen tervezett útfejlesztés minden esetben valamilyen érdeksérelemmel jár…”.

Igaz, Rostás László főépítész azt is írta ebben a levélben – amely tavaly szeptemberben kelt –, hogy a keleti tehermentesítő út megvalósítása 20–30 év múlva tűnik reálisnak. És az is tény, hogy tavaly a miskolci testület nem magáról a beruházásról, hanem a belváros tehermentesítését célzó közúti fejlesztéseket előkészítő tanulmányok elkészítéséről döntött. Ebbe a fejlesztésbe tartozik a Vargahegyen átvezető út korszerűsítése, az északi, a déli és a keleti tehermentesítők megépítése. Úgy tudjuk, ezekkel kapcsolatban is lesz közmeghallgatás.

Mérési adatok

De visszatérve a keleti tehermentesítővel kapcsolatos fórumhoz: a hatástanulmányt végző szakemberek mérési adatokat ismertetve elmondták: az új útszakasz nem jelent határérték feletti levegőszennyezést és zajterhelést. A lakók azonban egészen másképp látják ezt. Egyikük elmondta, szerinte ez azért nem igaz, mert a Búza téren található légszennyezettséget mérő állomás már most is sokszor határérték feletti értékeket mutat, illetve zaj szempontjából gyakori a határérték-túllépés, ha erre ráengedik a forgalmat, csak ront a helyzeten. „Ha megépítik az utat, feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen környezetkárosítás bűncselekménye miatt” – hangzott el.

Nem tudott róla

Mivel a lakók többször is a terület önkormányzati képviselőjét hiányolták, így a fórum után megkerestük Nánási-Kocsis Norbertet, hogy megkérdezzük, miért nem volt a közmeghallgatáson. Elmondta, őt nem értesítette az önkormányzat, így nem tudott a fórumról (A közmeghallgatás időpontját egyébként a zöldhatóság honlapján, illetve a város honlapján is közzéteszik. A lakók is innen értesültek, sőt voltak, akik a felhívást kinyomtatták és kiragasztották a lépcsőházakban, hogy minél többen tudjanak róla. (– a szerk.)

De arra is kíváncsiak voltunk, hogy októberhez képest, amikor is rémhírnek nevezte az útszakasz megépítését, mi változott. „Az említett szakaszon nem épül út, a terv nem változott, de legalábbis az októberihez képest nem kaptam más információt” – válaszolta. Azt is hangsúlyozta, amiről a közmeghallgatáson szó volt, azok csupán tervek, amelyeknek az engedélyeztetése zajlik.

A képviselő azt is elmondta, már írt levelet az önkormányzatnak, és tájékozódik az ügyben, hogy meg tudja nyugtatni a lakókat.

Az önkormányzatnál is érdeklődtünk, a válasz oldalzártánk után érkezett meg, következő lapszámunkban közöljük.

ÉM-NSZR


Elhangzott a fórumon

„Önök hol laknak? Mert, ha ott élnének a Szentpéteri kapuban, tudnák, már most elviselhetetlen a zaj, a forgalom. És erre akarnak egy másik utat ráengedni?”„Több épület már most is megrepedt, nem beszélve arról, hogy a tervezett út alatt gázhálózat, szennyvízgyűjtő csatorna megy.”

„A ’80-as években már meg kellett erősíteni a ház falát téglával, mert megrepedt. Tudni kell, a lakótelep duzzadó agyagon fekszik.”

„Az önkormányzatnak kötelessége lett volna a lakókkal egyeztetni.”

„Ne számokat, adatokat soroljanak, jöjjenek, lakjanak ott…”

„Azt mondta októberben a képviselőnk és a főépítész, itt nem lesz út, most meg kiderül, már tavaly év elején adtak engedélyeket…”


„Vizsgálják felül!”

„Ha a miskolci önkormányzat nem akarja megépíteni a Szentpéteri kapu és a Sajószigeti út közötti, a 3-as és a 26-os utak forgalmának átvezetését segítő utat, akkor feleslegesen hergeli az ott élőket. Ha viszont meg akarja építeni, akkor korábban miért mondták azt, hogy nem?” – kérdezte szerdai sajtótájékoztatóján dr. Varga László miskolci országgyűlési képviselő. Leszögezte: tekintve, hogy az útépítést nem támogatják a környéken élők, ő maga azt várja el az önkormányzattól, hogy az emberek érdekében vizsgálja felül útépítési álláspontját, hiszen még van idő a folyamat leállítására.„Az MSZP már az önkormányzati választások előtt is szóvá tette, ilyesmit csak akkor lehet megépíteni, ha az ott élők is egyetértenek vele. Akkor dr. Nánási-Kocsis Norbert, a terület fideszes önkormányzati képviselője szórólapon rémhírkeltéssel vádolta a szocialistákat. Ehhez képest a keleti tehermentesítő út ügyében kedden közmeghallgatást tartott a városházán a környezeti hatásvizsgálati eljárást folytató környezetvédelmi felügyelőség. Ez azt jelzi, hogy a fideszes városvezetés igenis komolyan foglalkozik az útépítés lehetőségével” – fogalmazott.

Közlemény – MSZP: Becsapták a Szentpéteri kapuiakat?

Miskolc – Ha a miskolci önkormányzat nem akarja megépíteni a Szentpéteri kapu és a Sajószigeti út közötti, a 3-as és a 26-os utak forgalmának átvezetését segítő utat, akkor feleslegesen hergeli az ott élőket. Ha viszont meg akarja építeni, akkor korábban miért mondták azt, hogy nem? A kérdést dr. Varga László miskolci országgyűlési képviselő tette fel szerdai sajtótájékoztatóján, jelezve, bármi is a válasz, az ügy mindenképpen kínos. tovább »

Hogy lett a rémhírből valóság a Szentpéteri kapuban?

Miskolc – Erre keresték a választ a Szentpéteri kapuban és környékén lakók a keddi közmeghallgatáson. tovább »