Lesz kerékpárút a Margit híd déli járdáján is

Lesz kerékpárút a Margit híd déli járdáján is. A Nemzeti Közlekedési Hatóság korábban ugyan nem engedélyezte ennek kialakítását, mert a szakemberek balesetveszélyesnek találták, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azonban új javaslattal állt elő. A műszaki megoldásról jövő hét szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés – áll a BKK csütörtöki közleményében.

A Margit híd felújításának tervezésekor az akkori koncepció a híd déli járdáján is kerékpárúttal számolt, az északi járdán kialakítandó kerékpárúton túl. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel megkötött uniós támogatási szerződésében mindkét oldali kerékpárút szerepel. A déli járdán a záróvonallal elválasztott külön kerékpárút tervét a Központi Építészeti – Műszaki Tervtanács és a Fővárosi Tervtanács közös ülésén megtárgyalta és arra a döntésre jutott, hogy nem támogatja, balesetveszélyesség miatt.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a Margit híd északi járdáján a kétirányú kerékpárutat, annak megtervezett csatlakozásaival és a budai parti pilléren való átvezetésével engedélyezte, de a déli oldali járdán kerékpársáv létrehozását nem. A hatóság döntését azzal indokolta, hogy a Margit híd déli oldali járdája keskeny, az egyirányú kerékpársáv használatának betartatása nehezen érvényesíthető, így az elválasztott kialakítás balesetveszélyes.

A közlemény szerint BKK most új műszaki megoldást javasol. Eszerint a híd déli járdáján közös gyalog- és kerékpárutat alakítanának ki rámpák létrehozásával, biztosítva a hídfőkben a biztonságos le- és felhajtás lehetőségét. Szakértők szerint közös felületen a kerékpárosok és gyalogosok jobban odafigyelnek egymásra, így nagyban csökkenthető a balesetveszély. A műszaki megoldásról a Fővárosi Közgyűlés november 24-i ülésén döntenek.