Lesz-e 110 méteres torony Budapesten? – RTL Klub

Elkészült, sőt már szélcsatornában vizsgálják Budapest legmagasabb épületének makettjét. A 110 méteresre tervezett toronyház és mellette álló kisebb testvérének megépítésére mégis kicsi az esély. Egy 2002-ben elfogadott jogszabály szerint 65 méternél egy épület sem lehet magasabb – számolt be az RTL Klub Híradója.

A 110 méteres toronyház és kisebb testvére a fővárosi Róbert Károly körút mentén lenne, a nyugdíjfolyósító és a rendőrség épülete között. A Műszaki Egyetem szélcsatornájában vizsgálták a két épületet, a nagyobbik lenne Budapesten a legmagasabb. Az Egyetemen arra voltak kíváncsiak, hogy a környezet levegőjét hogyan befolyásolná a toronyház.
Lajos Tamás, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője a tapasztalatokról azt mondta, hogy északi szél esetén a Róbert Károly úton keletkezett kipufogó gázokat felemeli ez az épület.

A beruházó szerint az Árpád híd pesti hídfőjénél álló épületek közé beilleszkedne a két torony, melyek alapterülete kisebb lenne, mint egy alacsony, de hosszú épületé. Molnár Ferenc, a Raiffeisen Ingatlan igazgatója úgy véli, az a kérdés, hogy ugyanazt a gyurmát keresztbe nyújtjuk meg, vagy függőlegesen.

A makett tehát megvan, kérdés, hogy megvalósul-e. A főváros még 2002-ben úgy döntött, hogy 65 méternél magasabb épületet nem lehet építeni, mert nem illik bele Budapesten látképébe.

Budapest főépítésze annyit mondott: nem tudják jelenleg, hogy a város sziluettjébe ezek a kiemelkedő épületek hogy illeszkednének. Mérnöki kérdés is van, például, hogy az altalaj elbírja-e. Addig, amíg ezek a kérdések nem tisztázottak, addig nem támogatott ezeknek a megjelenése.

A beruházó elmondta, a főváros álláspontja ellenére folytatják tervezést és a vizsgálatokat.