Ülésezik az Operatív Törzs

Összeült az augusztus 20-ai események zökkenőmentes lebonyolításáért felelős Operatív Törzs. Az ülés témáit a kormányszóvivői tájékoztatón ismertetik.

Az operatív törzs feladatai közé tartozik, hogy az augusztus 20-i rendezvények biztonságos lebonyolítását elősegítse, egyeztesse az információkat a különböző szereplők között, és szükség esetén intézkedjen a rendezvény megszakításáról vagy elhalasztásáról.

A törzs tagjai a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és a területileg illetékes főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és területi igazgatóságai, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a megyei, illetve fővárosi védelmi bizottságok intézkedési jogkörrel rendelkező képviselői.

Az operatív törzs vezetője Gál J. Zoltán a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, így ő lesz az egyszemélyi felelőse Budapesten az augusztus 20-i ünnepségeknek. Ő dönthet például arról, hogy vihar esetén fel kell-e függeszteni, vagy el kell-e halasztani az esti tűzijátékot. A rendezvények biztonsági előkészítését koordináló operatív törzset egy kormányrendelet alapján azután hozták létre, hogy a tavalyi augusztus 20-i tűzijáték alatt a fővárosban kitört vihar miatt összesen öten vesztették életüket és több százan megsérültek.