Ülésezett az MSZP frakciója – döntések nem születtek

Draskovics Tibor igazságügyi és Székely Tamás egészségügyi minisztert is meghallgatta keddi ülésén az MSZP képviselőcsoportja. Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes a tanácskozást követően elmondta: a frakció támogatja az egészségügy 2010-ig történő fejlesztési irányait, az utcai rendbontásokkal kapcsolatos konkrét jogszabályi módosításokról pedig augusztus végén egy külön tematikus ülésen tárgyalnak.

Kovács Tibor elmondta: a júlis 5-i Meleg Büszkeség Napja alkalmából szervezett felvonuláson történtek miatt több képviselő is szorgalmazta a gyülekezési törvény módosítását, hogy ne lehessen egy helyen, egy időben ellentétes tartalmú demonstrációt tartani. Az MSZP éppen ezért felszólítja a Fideszt, hogy térjen vissza az ötpárti tárgyalásokra és mondja el világosan a véleményét ezzel a módosítással kapcsolatban.
A frakció arra kérte Draskovics Tibort, hogy augusztus végére készítse el a Büntető törvénykönyv (btk) és a szabálysértési törvény szükséges módosításait is, amelyekkel megelőzhetőek lehetnének a július elejihez hasonló események. A tervezetekről egy külön frakcióülésen tárgyalnak majd a képviselők.

Schwarcz Tibor munkacsoportvezető elmondta: a képviselők többsége támogatja a Székely Tamás által kidolgozott fejlesztési tervet, amely 2010-ig határozná meg az egészségügy jövőjét. Az MSZP szerint is szükség van a súlyponti kórházak pontos törvényi meghatározására (milyen feltételeknek kell megfelelnie egy súlyponti intézménynek, valamint a népegészségügy területén új szűrőprogramokat kell indítani, a járóbeteg-ellátásban uniós forrásból új rendelőintézeteket kell nyitni, és a sürgőségi osztályok számát és minőségét is javítani kell.

Abban a frakció, valamint az egészségügyi és pénzügyi tárca is egyetért, hogy a szükséges fejlesztéseket a rendelkezésre álló források átcsoportosításával kell megoldani, valamint, hogy az ágazaton belüli nyereségeket vissza kell forgatni a rendszerbe.

Az MSZP képviselőcsoportja abban is támogatja a szaktárcát, hogy megmaradjon az egybiztosítós rendszer, ez a biztosító pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), amelyet erősíteni kell, valamint létre kell hozni megyei, regionális és kistérségi kirendeltségeit.

Az MSZP azt szeretné, ha a tárca honlapján olvasható tervezetről részletes társadalmi és szakmai vita alakulna ki a következő hónapokban és az ősszel kezdődő törvényhozási cikusban meg is születhetnének a szükséges jogszabály-módosítások.