Éles támadást intézett két görög politikus a német média ellen

Éles támadást intézett kedden a német média ellen a görög parlament elnöke és Athén polgármestere, akik szerint a német sajtó “szégyenletes módon” tálalja a görög pénzügyi válságot. A kormányzó párthoz tartozó parlamenti elnök, Filliposz Peszalnikosz azt mondta: meg fogja hívni a német nagykövetet, hogy megvitassák a kérdést.

A parlament elnöke szerint a német média elfogultan, leegyszerûsítve és gyakran pontatlanul mutatja be a görögországi pénzügyi helyzetet. – közölte az Ana görög hírügynökség. Peszalnikosz példaként hozta fel a Stern hetilapot, amely szerinte úgy írt a krízisrõl, “mintha Görögország elszórná a német adófizetõk kemény munkával megkeresett pénzét az Európai Unión keresztül, és Németország fizeti meg a görögök felelõtlenségének számláját”.

Az újságnak írt levelében a parlamenti elnök visszavágásként azt írta, hogy Németország túl sokat profitált eddig az Európai uniós tagságból. Nikitasz Kalamanisz, Athén polgármestere is hasonlóképpen nyilatkozott. Õ a másik német heti magazint, a Focus-t támadta, miután a lap címoldalán, Görögország jelképeként a Milói Vénusz jelent meg, amint obszcén kézmozdulatot tesz. A polgármester szerint “a világon mindenütt a kultúrált emberek felháborodnának, ha ilyen szégyenletesen ábrázolnák hazájukat mások”.

A polgármester odáig ment, hogy elõásta a két ország közötti több mint fél évszázados vitát a második világháború idején megszállt Görögország jóvátételi igényérõl. “70 milliárddal tartoznak nekünk mindazért a kárért, amit hátrahagytak”. – mondta Kalamanisz.

Görögország költségvetési hiánya a GDP 12,7 százaléka, vagyis több mint négyszerese az eurózónában engedélyezettnek. Athén ígéretet tett, hogy ezt még ebben az évben 4 százalékkal csökkenti.Sporthírek