Éles ÁSZ-kritika a vagyonkezelő működéséhez

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 2009-es tevékenységét a koncepciótlanság és az átláthatatlanság jellemezte – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatából, melyet az intézmény alelnöke ismertetett szerdán Budapesten. Warvasovszky Tihamér leszögezte: a részvényesi jogokat gyakorló pénzügyminiszterek döntései nem az állam érdekei elsődlegességének figyelembevételével születtek.

Az alelnök konkrét eseteket is említett arra, hogy a nem megfelelő döntések komoly veszteséget jelentenek a magyar államnak. Ebbe a körbe sorolta a Malév, a Bábolna és több székház ügyét.

Warvasovszky Tihamér példaként említette hogy az MNV a korábban az MTV-től 6 milliárd forintért megvásárolt székházat 2005-ben 4,5 milliárdért értékesítette, az új székház megvalósulásának késlekedése miatt viszont az MTV 2010 májusáig 16,22 milliárd forint bérleti díjat fizetett ki. Ráadásul a határozott idejő szerződés miatt a következő 38 évben további 2,2 milliárdot fizet évente, vagyis összesen 83,6 milliárd forintot. Az ÁSZ szerint egyébként mindenkéépen meg kell próbálni megváltoztatni ezt a szerződést és a saját tulajdonú székház lenne a jó megoldás.

Becker Pál, az ÁSZ főigazgatója a személyi felelősségekkel kapcsolatban elmondta, hogy a kedden őrízetbe vett Tátrai Miklós vezérigazgató mellett az ÁSZ szerint a Vagyontanácsot is felelősség terheli a kialakult helyzet miatt, a volt pénzügyminiszterek felelősségének megállapítása ugyanakkor az ügyészség feladata.Sporthírek