Lepkecsempész cseh kutatókat tartóztattak le Indiában

Letartóztattak két cseh kutatót Indiában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ritka lepkefajokat loptak, amelyeket aztán az interneten keresztül akartak árusítani – közölte kedden az erdészeti hatóság egyik illetékese.

Emil Kucerát és Petr Svachát még a múlt hónapban vették őrizetbe a kelet-indiai Dardzsiling városának egyik szállodájában, ahol több mint ötven lepkét és ritka rovart találtak náluk. A két, ötvenes évei elején járó cseh férfi hétfőn jelent meg első bírósági meghallgatásán – közölte Utpal Nag, az erdészeti hivatal munkatársa.

A két kutató szállodai szobájában a hatóságok internetről letöltött anyagokat találtak, amelyek a nyomozók szerint egyértelművé tették a gyanúsítottak szándékait. A vizsgálat során az is kiderült, hogy Petr Svacha az interneten kínálta eladásra a lepkéket. “Nem olyan tudatlanok, mint amilyennek mutatják magukat” – mondta Utpal Nag, aki szerint a két csehnél megtalálták a Singallia Nemzeti Park térképét – a nyomozók szerint itt gyűjtötték be a kutatók a rovarokat.

Emil Kucera és Petr Svacha az első bírósági meghallgatáson visszautasította az ellenük felhozott vádakat, és a nemzetközi tudományos közösség támogatását kérték ügyükben.