Lépéselőnyben a Vegyész

Akt.:
Lépéselőnyben a Vegyész
Lépéselőnyben a Vegyész - © Fotó: Ádám János
Kazincbarcika – Három szettben múlta felül a barcikai röplabdacsapat ellenfelét a férfi bajnokság elődöntőjében.

Naphosszat lehetne sorolni a Barcika és a Kaposvár késhegyre menő csatáit a múltból. A két klub férfi röplabdacsapata többször vívott egymással bajnoki és kupadöntőt, ezúttal már az NB I. elődöntőjében találkoztak egymással. A párharc első mérkőzésére, pénteken szépen megtelt a Don Bosco Sportközpont lelátója, a hazai drukkerek azt várták, hogy a pályaelőnyt kihasználják a sárga-kékek.

Kinyílt az olló

Ennek megfelelően a hazaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, de a somogyiak szorosan tapadtak a Vegyészre, 4–3. Nagyobb különbség ezután sem alakult ki egyik fél számára sem, de rendre a barcikai együttes állt jobban. Darabos, szaggatott volt a meccs, bizonyos időszakokban mind a két együttes a másik hibáiból élt. 12–10 után Szabó villanásaival először négy ponttal léptek meg a sárga-kékek. Demeter György időkérése azonban rendet tett kaposvári oldalon, és ismét szorossá vált a nyitó szett. Egészen 20–15-ig, amikor már az újabb vendég pauza sem segített. Ekkor nyílt ki az olló – a legjobbkor –, így a Vegyész végül simán nyerte az első felvonást.

Nem volt kérdés

A vendéglátók játéka egy csapásra ötletessé és szórakoztatóvá vált, Szabóék pedig ezt a formát igyekeztek továbbvinni. A VRCK 5–1-es rohammal nyitott, ami kellő alaphangot adott a szett további részére. Ezt a különbséget megerőltetés nélkül továbbvitték Németh Szabolcsék, sőt a jó sáncmunkának köszönhetően 10–5-re meglépett a Barcika. Csapata teljesítményét látva, Marek Kardos is öklét rázva örült, mert ebben az időszakban a somogyiak nem tanúsítottak nagy ellenállást. 12–5-nél ugyan újra időt kért a vendégcsapat, de a játék képén ez sem változtatott. Óriási volt a különbség az alapszakaszgyőztes és a negyedik között, ezért a borsodiak részéről egy-két gyengébb megoldás is belefért. A hullámzás viszont csak rövid ideig tartott, hamar visszatért a VRCK dinamikus, ötletes játéka. 20–9-nél a hazai szurkolók már ünnepeltek, és nem is kellett sokat várniuk ahhoz, hogy a kedvencek a második szettet is megnyerjék. Méghozzá olyan magabiztosan, hogy a somogyiaknak csupán tíz pontot engedélyeztek.

Mély ütést kaptak

A nagy pofon benne maradt a vendégekben, de a jó bokszolóhoz hasonlóan igyekeztek az ütésből felállni. Jobban kezdték a következő szettet, de 0–2-ről hamar megfordult az állás. A válogatott Nagy Péter és Keen Cameron ugyan igyekezett, de barcikai oldalon sokkal több volt a jó teljesítmény. Páez, Németh és Szabó is kiváló formában játszott, de a pályán lévő valamennyi játékos hozzátette a magáét. Ettől függetlenül ez a felvonás jóval szorosabban alakult, a somogyiak igyekeztek az utolsó lehetőséget megragadni. 6–4, 6–6, majd 8–9. A Vegyésznek ismét elő kellett venni azt a formát, ami többnyire jellemezte a csapatot ezen az estén. Németh pontosan ütött, majd jól sáncolt, gyorsan helyreállt a rend. Szabó D. szerezte zsinórban a negyedik poént, ezután menetrend szerint jött a kaposvári „tanácskozás”. Valamit kitalált Demeter-edző, mert 13–15-nél a meccs olyan ritka szakaszához értünk, amikor a Fino vezetett. Tapadtak a vendégek, ezért a Vegyésznek élesnek kellett maradnia az utolsó pillanatig. Ez volt a legszorosabb játszma, ami csak a végjátékban dőlt el. A Barcika javára, ezzel a címvédő 1 óra 15 perc alatt hozta az elődöntő első találkozóját. Teljesen megérdemelten.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása ezzel 1–0, a Vegyész RC javára, folytatás hétfőn este Kaposváron.

ÉM-ME


Jegyzőkönyv

Férfi röplabda NB I., elődöntő, 1. mérkőzés

Vegyész RC-Kazincbarcika–Fino Kaposvár 3:0 (18, 10, 21)

Kazincbarcika, 600 néző. V.: Bátkai-Katona Á., Árpás K.

Vegyész RC: PÁEZ 7, Juhász P. 3, SZABÓ D. 14, Milev 5, NÉMETH SZ. 10, MACKO 9. Csere: Vitko (liberó), Toronyai. Edző: Marek Kardos.

Fino Kaposvár: Nagy J. 1, Bozóki B. 9, Kalmár Á. 1, NAGY P. 13, Horváth K. 4, Keen K. 2. Csere: Pápai P. (liberó), Bögöly 6. Edző: Demeter György.

Marek Kardos: – Örülök a csapat remek teljesítményének, különösen a második szettben játszottunk jól. Az első lépést megtettük a finálé felé, de hosszú még ez a párharc. Ugyanilyen akarással és elszántsággal kell folytatni hétfőn Kaposváron.

Demeter György: – Eredményes nyitás és fogadás nélkül ezt a játékot nem lehet eredményesen játszani. Óriási különbség volt ezúttal a két csapat között. Azt viszont ne feledjük, hogy ez már a play-off, hétfőn ismét nekifeszülünk, hiszem, hogy hazai pályán egészen más mérkőzést játszunk a Barcikával.