Lépések az adókerülõk ellen – Svájc ezentúl csak bevallott vagyont fogad be

Adókerülõk elleni intézkedéseket foganatosít a svájci kormány. A berni vezetés úgy döntött, hogy külföldiek ezentúl csak olyan vagyont helyezhetnek el az alpesi ország bankjaiban, amelyet hazájukban bejelentettek az adóhatóságoknak.

A berni kormány számára a legfontosabb az “erõs pénzügyi központ” feddhetetlenségének megõrzése, ezért ahogy közleményükben írták, változtatnak pénzpiaci stratégiájukon.

“A Szövetségi Tanács ((kormány – a szerk.)) ellenzi, hogy eltitkolt pénzek érkezzenek külföldrõl” – hangsúlyozta közleményben a berni pénzügyminisztérium, amely a kabinet kérésére olyan lépéseket vezet majd be, amellyel ezeket ki lehet szûrni. Hozzátették, hogy rendezni szeretnék a már korábban svájci bankokba menekített vagyonok ügyét is.

Az utóbbi idõben több ország, köztük az Egyesült Államok, Németország és Franciaország is azt közölte, hogy állampolgáraik az adózást elkerülendõ, hazájukban eltitkolt pénzeket helyeztek el svájci bankszámlákon. Az amerikai adóhatóság pert is indított az alpesi ország legnagyobb pénzintézete ellen. A UBS-t súlyos pénzbüntetésre ítélték, amely után, a bank – a további pereket elkerülendõ – beleegyezett, hogy 4450 ügyfele titkos banki adatait átadja az Egyesült Államoknak.