„Lepd meg, és próbálj meg támadni!”

Akt.:
Fucsovics Márton búcsút intett Melbourne-nek
Fucsovics Márton búcsút intett Melbourne-nek - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – Fucsovics Márton korábbi nyíregyházi edzői beszélnek a kosaras és teniszes kezdetekről.

Nem kétséges, Fucsovics Márton eddig az esztendő magyar sporthőse azzal, hogy bejutott az ausztrál nyílt bajnokság nyolcaddöntőjébe, és ott nem mással játszhatott, mint a 19-szeres Grand Slam-győztes Roger Federerrel. Szabó Gábor, az Eurosport kommentátora odáig ment, hogy magyar sportolók közül ilyen magasságokban utoljára Dávid Kornél járt, aki Michael Jordannel egy csapatban kosarazott.

Szóval felkapott most a szerdán délelőtt Magyarországra hazatérő Marci sztorija, és megpróbálunk mi is egy adalékkal szolgálni. Mondjuk a kezdetekről, amikor a tenisz mellett párhuzamosan kosárlabdázott is.

09_fucsokosar
Vajda Tamás kosárlabdázóként edzette Marcit (17-es mezben)

– Első osztályos korától kezdve úgy hatodikig kosarazott a kezem alatt – mondta Vajda Tamás, a nyíregyházi Apáczai-iskola manapság már igazgató-helyettese, aki osztályfőnöke, testnevelő-tanára és edzője is volt Fucsovics Marcinak. – A közösségi oldalakon is keringő, 2001-ben készült csapatképen is látható, hogy Marci kisebb volt a társaknál, de azért, mert 1992-es születésűként már a kilencvenegyesek között játszott. Ebből is látszik, hogy ügyes volt. Gyors volt, jól dobott, kosarasként is megállta volna a helyét. Közben teniszben is nyerte a versenyeket, talán jobban is szerette azt a sportot, így nem volt kérdéses, hogy az lesz az ő igazi sportága. Az iskolában a mai napig nagyon büszkék vagyunk rá, a körút felőli utcafrontra néző egyik tanterem ablakára nagy betűkkel ki is írta az egykori alsós osztályfőnöke, hogy „Szép volt, Marci! Gratulálunk!” Az aulában pedig fotókat is kiállítottunk róla, azokat az egykor szintén apáczais diák édesapja, Fucsovics József bocsátotta a rendelkezésünkre.

09_fucsosuli
Egykori iskolájában is üzentek Marcinak | Fotó: Facebook

Marci Gyuricsku Enikő keze alatt, a Tálentum TC-ben kezdett teniszezni, majd a tradicionálisabb városi klubhoz igazolt.

– Balatonbogláron voltunk az NYVTC-sekkel a vidékbajnokságon, vagy húsz-huszonöt gyerekkel, és akkor szóltak, hogy van itt egy nyíregyházi srác, akit a rokonok hoztak, és figyeljek már rá, lássam el tanácsokkal – emlékezett a kezdetekre Erőss Béla edző. – Egy szőke kisfiút láttam, aki nagyon figyelmes volt és fogékony az utasításokra, no meg nagyon tehetséges. Na, ő volt Fucsovics Márton. Hazatérve jeleztem a klubvezetőknek, hogy le kellene igazolni őt, és akkor nevelési költségtérítést is fizettek érte. Tudtunk róla, hogy kosarazik is, de egy idő után javasoltuk, hogy azt engedje el, annyira szépen fejlődött a játéka. Meggyőződésem, hogy bármilyen sportba kezd, mindenhonnan kiemelkedett volna.
09_fucsoesbela
Erőss Bélával 2014 novemberében is edzett a nyíregyházi salakon | Fotó: Pusztai Sándor

Erőss Béla elmondta még, az iskolában mindenben partnerek voltak, elengedték őt a testnevelés, rajz, technika vagy osztályfőnöki órákról, hogy a délutáni mellett a délelőtti tréningje is meglegyen. Ő pedig ment, és keményen dolgozott. A tréner állítja, a magánórákért sosem kért pénzt a családtól, miként Marcitól sem, amikor később külföldről hazatérve olykor megkérte őt, hogy tartson neki edzést.

– Nem véletlen, hogy Marci kedvenc borítása a kemény pálya, holott kortársai közül mindenki a salakot szerette, hiszen a teniszcsarnok boltex borításán is gyakran játszott – így Erőss Béla. – Amikor tizenhat éves volt, beláttuk, tovább már nem tudjuk biztosítani a fejlődéséhez szükséges feltételeket, és mivel Magyarországon sem volt közel olyan jó a létesítményhelyzet, mint most, Joó György közbenjárásával kikerült a németországi Stuttgart melletti akadémiára. De ez már egy másik történet.

És hogy milyen a kapcsolat manapság Marcival?

– Az édesapjával többször is találkozok, olyankor mindig gratulálok neki, ahogy Marcinak is az interneten keresztül – feleli Vajda Tamás.
– Olykor beszélünk, de a melbourne-i verseny alatt nem zavartam – feleli Erőss Béla. – Viszont a Federer elleni meccs előtt üzenetet írtam neki: „Lepd meg őt és próbálj meg támadni!” Ez most nem sikerült teljesen, de biztos vagyok benne, hogy legközelebb szorosabbat játszik vele.