Leonardo da Vinci Kolosszusa Debrecenben

Olasz szakemberek elkészítették, és szombaton felállították Debrecenben a Leonardo da Vinci által 515 évvel ezelőtt megálmodott óriás lovat ábrázoló szobrát. A 7,2 méter magas Kolosszus Debrecenben látható a világon először. Az “Igazi da Vinci” című tárlat a firenzei Uffizi Képtár és a tokiói Japán Nemzeti Múzeum után érkezett Debrecenbe. A csütörtökön nyíló és november 16-ig nyitva tartó kiállításra a szervezők 200 ezer látogatót várnak.

A Kolosszust firenzei és padovai szakemberek készítették el speciális üveggyapotból. Az olasz mesterek 9000 jegyzet és egyéb vázlatok alapján rekonstruálták az óriási lovat, ami Leonardo főműve lett volna. A szombaton felállított, mintegy 6 tonnás gigantikus szobor elkészítését Leonardo da Vinci 16 évig tervezte, de csak a Kolosszus agyagmodelljét készítette el, ami később megsemmisült. A szobrot a Baltazár Dezső téren láthatják az érdeklődők.

A debreceni MODEM galériában a reneszánsz zseni, több eredeti alkotása és a rajzai alapján elkészített installációk tekinthetők meg, 1300 négyzetméteren. A különleges műveket és a részeire szedett Kolosszust 8 kamion szállította a cívis városba. A tárlaton bemutatott kincseket több, mint 5 milliárd forintra biztosították. Debrecen után a kiállítás anyaga tovább utazik New Yorkba.