Lényeges változtatásokat tervez Balog Zoltán miniszterként

Akt.:
  Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) – Lényeges személyi változásokat és strukturális átalakításokat tervez Balog Zoltán leendő tárcavezető a majdani Emberi Erőforrások Minisztériumában. Erről a miniszterjelölt beszélt meghallgatásán az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága előtt hétfőn.

A testület – az LMP tartózkodó és a Jobbik nem szavazata mellett – támogatta a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár miniszterré való kinevezést.
Balog Zoltán – aki részleteket nem kívánt a tervezett átalakításokról elárulni – kérdésre válaszolva azt mondta: a minisztérium átnevezése nem jelent jelentős többletforrásokat, hét táblát kell összesen kicserélni.
A miniszterjelölt a testület előtt az össznemzeti szemlélet erősítését hangsúlyozta, és azt mondta: nem szeretné lobbiharcként felfogni a kormányzást.
A feladat felől kell a dolgokat megközelíteni – fogalmazott Balog Zoltán, aki azt mondta: komoly megfontolás után vállalta el a felkérést.
Kiemelte: az “emberi erőforrás a legnagyobb kincs”, és miniszterként ennek erősítését tartja a legfontosabbnak.
A külhoni magyarságot érintő kérdésekre térve célként jelölte meg, hogy a kisebbségben élő magyar értelmiséget ne csak létszámában, hanem minőségében is megtartsák és növeljék.
Kitért arra, hogy az idei évben a tárcánál lévő támogatási keret közel egymilliárd forint. Ez előrelépés, hiszen az előző évben 632 millió forinttal indult a külhoni magyar oktatás támogatása – jelezte.
Nagyon fontos diplomáciai feladat az egyenlő finanszírozás elvének érvényesítése, szorgalmazása – folytatta, hozzátéve: azt várják el, hogy az érintett szomszédos államok kormányai tegyék hozzá azokat az összegeket, amelyek egyébként normatív alapon járnak akár államilag elismert egyetemről, akár magánegyetemről van szó.
Balog Zoltán beszélt arról is, hogy az átalakuló kultúra rendszerében stratégiai feladat, hogy a korábban felfüggesztett programokat, együttműködéseket újraaktiválják.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium új neve Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz, az erről szóló törvénymódosítást múlt pénteken nyújtotta be a kormány a parlamentnek. A változtatás – a parlament jóváhagyása után – május 14-én lép hatályba.