Lényegében új költségvetési tervezetet készít a Pénzügyminisztérium 2009-re

Új költségvetési makrogazdasági pályát készít a Pénzügyminisztérium a pénzpiaci válság miatt – jelentette be Veres János pénzügyminiszter csütörtökön az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén. A GDP növekedésére, valamint az inflációra vonatkozó értékeket újra fogják számolni. Ez lényegében a 2009-es költségvetési terv újraírását jelenti, amire már utalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

A közelmúltban Gyurcsány Ferenc egy rendezvényen hozta nyilvánosságra, hogy felkérte a pénzügyminisztert, készítsenek számításokat a költségvetési tervhez az eddig prognosztizáltnál alacsonyabb gazdasági növekedési ütemre. Legutóbb pedig szerdán válaszolta az egy kérdésre sajtótájékoztatón Veres János, hogy ha indokolt, a PM újraszámolja a 2009-es számokat.

Ugyanezzel az indokkal a kormány az OÉT ülésén visszavonta a munkavállalóknak tett, jövő évre vonatkozó eredeti bérajánlását Az új javaslatot jövő pénteken tárgyalhatják meg a felek.

A költségvetés tervezési fázisában 3 százalék gazdasági növekedéssel számoltak, ma már egyértelmű, hogy a globális gazdasági krízissé terebélyesedő nemzetközi pénzügyi válság miatt Magyarország legfontosabb felvevőpiacai, az Európai Unió és ezen belül Németország gazdasága jelentősen lelassul, és ez kitart 2009-ben is. Ennek következtében elemzők ma már inkább 2 százalék körüli magyar gazdasági növekedéssel számolnak. A pénzügyi problémák inflációs hatása miatt valószínűleg az 5 százalék körülire becsült árnövekedési ráta sem lesz tartható. Ennek következtében újra kell számolni néhány adóbevételt (áfa, jövedéki adó) és például a várható nyugdíjkiadások is magasabbak lesznek.