Lengyelország – Politikai fegyverszünetet jelentett be Kaczynski

Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2012. május 22., kedd (MTI) – Politikai fegyverszünetet jelentett be a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) idejére Jaroslaw Kaczynski, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke kedden Varsóban.

 

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt vezetője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a PiS érdeme az Eb-rendezés jogának megszerzése, és a rendezvény adta lehetőségek kihasználása érdekében szorgalmazza a nyugodt légkör megteremtését. Pártja nevében nyilatkozva kijelentette, hogy ezért feltételek nélkül felfüggeszti a politikai jellegű “nyilvános, utcai” rendezvények szervezését, de megérti a Szolidaritás szakszervezet tagjainak elkeseredését, akik a kontinensviadal idején akarnak tiltakozni a nyugdíjkorhatár megemelése ellen.

Kaczynski a minden hónap tizedik napján tartott tartott megemlékezést a szmolenszki légi katasztrófára nem tartja politikai eseménynek, így júniusban is megtartják a hagyományos gyászmisét az egyik fővárosi templomban, majd ünnepi menetben átvonulnak a szomszédos elnöki palota elé. Pikantériája az eseménynek, hogy a helyszín közvetlen közelében található a Bristol szálló, amelyet az orosz labdarúgó válogatott szálláshelyéül választott.

Újságírói kérdésre válaszolva Kaczynski kiemelte, hogy nem vonja vissza az ukrajnai mérkőzések bojkottjára vonatkozó felhívását. Szerinte a bebörtönzött egykori miniszterelnök, Julija Timosenko a szabad Ukrajna jelképe. Az üggyel kapcsolatban a lengyel közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy az Eb után szélesebb európai körben, akár az Egyesült Államok bevonásával is határozott nyomást kell gyakorolni az ukrán hatóságokra.

A Varsóban június 8-án lejátszandó lengyel-görög nyitómérkőzéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy azt várhatóan nem a stadionban fogja megtekinteni. Előrebocsátotta, hogy az orosz oligarcha, Roman Abramovics által márciusban felvásárolt elnöki páholy ügyét botrányosnak tartja, mert ez a hely szerinte, politikai nézetektől függetlenül, a legfőbb lengyel állami méltóságokat illeti meg.

A kormányzó Polgári Platform (PO) képviselői üdvözölték a PiS elnökének fegyverszüneti nyilatkozatát. A politikai pártok körében egyetértés érzékelhető a kérdésben: a koalíciós Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke kedden közölt levelében nemzeti összefogásra szólította fel a lengyeleket, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) is a politikai megnyilvánulások mérséklését kéri.