Lengyelország – Kifogásolja a repülőterek biztonságát a számvevőszék

Varsó, 2012. május 11., péntek (MTI) – Kifogásolja a lengyel repülőterek biztonságát a számvevőszék (NIK), mert például a zárt vagy elkülönített területekre illetéktelen személyek és járművek is bejuthatnak.

A NIK 2009-től kezdve ellenőrizte a lengyel repülőtereket, köztük a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság négy lengyel helyszínének légi közlekedési csomópontjait: a varsói, a gdanski, a poznani és a wroclawi repülőteret.

A jelentésben a számvevőszék a repülőterek biztonságának közvetlen miniszterelnöki felügyeletét szorgalmazta. Hangsúlyozta, hogy a feltárt szabálytalanságok egy része alkalmi ugyan, de mértékük negatívan befolyásolhatja az ország polgári légi közlekedésének biztonságát.

Kitért arra is, hogy Lengyelországnak még nem sikerült a 2010. évi uniós rendelkezésekhez igazítania jogszabályait, amelyek megalapoznák a civil légiközlekedés országos biztonsági programjának létrehozását.

A júniusi Európa-bajnokságra készülő Lengyelországban egyre nagyobb szerepet játszik a belföldi légi közlekedés, tekintettel az évek óta korszerűsítést igénylő vasúti infrastruktúrára és az épülő, de még sok helyen csak félkész autópályákra.

– MTI –További hírek a Nagyvilág kategóriából