Lengyelország és az Egyesült Államok közelebb került a megállapodáshoz rakéta-ügyben

Az Amerikai Egyesült Államok és Lengyelország közelebb jutott a megállapodáshoz a tervezett rakétavédelmi-rendszer kiépítésével kapcsolatban – jelentette be Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter, miután Daniel Fried amerikai államtitkár-helyettessel folytatott megbeszélést hétfőn Varsóban.

A lengyel külügyminisztérium szóvivője szerint a mostani megbeszélés és a szerdai, lengyel-amerikai stratégiai együttműködési bizottság “fontos ülése” is azt mutatja, hogy még nem tekinthető lezártnak a rakétapajzs Lengyelországba való telepítésének kérdése. Ezt azért emelte ki a szóvivő, mert az elmúlt időszakban a sajtó megszellőztette, hogy Lengyelország helyett Litvániába telepítenék az elfogórakétákat.

Varsó több biztonsági garanciát szeretne kapni az amerikaiaktól, és azért lobbizik, hogy az Egyesült Államok, a rakétavédelmi rendszer elemeinek befogadásáért cserébe folyamatosan állomásoztasson Patriot típusú légvédelmi rakétákat Lengyelországban, ne csak egy évig, ahogy azt Washington eleinte ígérte.

A két fél között immár 18 hónapja zajlanak a tárgyalások a rakétavédelmi-rendszer ügyében. Eközben Lengyelországban kormányváltás történt, és a tavaly ősz óta hatalmon lévő, Donald Tusk vezette kabinet határozottabb álláspontot képvisel az ügyben, mint a Jarosław Kaczyński vezette előző kormány.

Daniel Fried egyébként, aki a kilencvenes évek végén az Egyesült Államok nagykövete volt Varsóban, a megbeszélés után, hétfőn délután részt vesz a július 13-án, tragikus autóbalesetben elhunyt, egykori Szolidaritás-alapító Bronisław Geremek temetésén is, a varsói Powązki temetőben.