Lengyel külügy: Washington anyagilag is támogatja a fehérorosz és a moldovai demokratizálódást

  Varsó, 2012. május 9., szerda (MTI) – Az Egyesült Államok anyagilag is támogatja a fehérorosz és a moldovai demokratizációs projekteket – mondta a lengyel-amerikai stratégiai eszmecsere washingtoni fordulója után a lengyel delegáció vezetője a lengyel közszolgálati rádiónak.

A két tárca képviselői 2011 márciusában találkoztak először Varsóban a Lengyel-Amerikai Párbeszéd a Demokráciáról elnevezésű konzultációk keretében, amelyek célja a demokratikus rendszer népszerűsítése a világban. A mostani eszmecserén a fehéroroszországi és a volt Szovjetunió más országaiban ténykedő demokratikus ellenzék támogatásáról és a fehérorosz elnök rendszerével szembeni lengyel és amerikai politikai lépések szorosabb egyeztetéséről esett szó.
A lengyel rádió értesülései szerint a találkozón, amelyen lengyel és amerikai civil szervezetek is képviseltették magukat, három új közös kezdeményezésről is tárgyaltak. A tervek szerint Fehéroroszországban létrehozzák a politikai elnyomás áldozatainak dokumentációs és segélyközpontját, Moldovában információs központot létesítenek, amely támogatja a közigazgatás uniós normák szerinti átszervezését. A harmadik projekt keretében iskolát alapítanak az örmény, az azeri, a grúz, a moldovai és az ukrán politikai vezetők számára. Mindhárom programot Lengyelország és az Egyesült Államok közösen finanszírozza, ebből az amerikai fél nem egészen 400 ezer dolláros támogatást vállalt.
Jerzy Pomianowski külügyminiszter-helyettes, delegációvezető kiemelten fontosnak tartja a két ország, illetve az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) együttműködésének jobb összehangolását, elsősorban a politikai pártokat alkotó fehérorosz ellenzék politikai és anyagi támogatása terén. Hangsúlyozta, hogy az amerikai fél vállalta: minden lépését, köztük a szankciók mechanizmusait is egyezteti európai partnereivel.