Lengyel kormányfő: az év második felében dönt a kormány az áfa csökkentéséről

Varsó – A lengyel kormány az év második felében dönt az általános forgalmi adó csökkentéséről- jelentette be Beata Szydlo lengyel kormányfő szerdán, a Puls Biznesu gazdasági hírportálnak adott interjúban.

Az év második felében kiértékelik az állami költségvetés teljesítését, a kormány eddigi gazdasági intézkedéseinek eredményeit, és döntést hoznak az áfa-kulcsról – mondta. “Jövőre vissza szeretnénk állítani az alacsonyabb áfát” – mondta Szydlo, utalva ezzel arra, hogy az előző kormány 2010-ben egy százalékponttal emelte az áfát.
A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) választási programjában szerepelt a 23 százalékos áfa 22 százalékra csökkentése.

A mérséklést az áfa jobb behajthatóságát biztosító törvény keretében hajtanák végre, a jogszabály tervezetén dolgozik a pénzügyi tárca.

Más kormánytagok részéről az utóbbi időben visszafogott jelzések érkeztek a lehetséges áfacsökkentésről. Pawel Szalamacha pénzügyminiszter nemrégen elmondta: javasolni fogja a kulcs szintentartását.
Hasonló álláspontot fogalmazott meg április végén Leszek Skiba, a tárca miniszterhelyettese is. Skiba rámutatott: az áprilisban elindított családtámogatási program 6 milliárd zloty (427 milliárd forint) többletkiadást jelent a költségvetésnek, az alacsonyabb áfa viszont mintegy 7,2 milliárd zlotyval (mintegy 513 milliárd forint) csökkentené a bevételi oldalt. A pénzügyminiszter-helyettes mindazonáltal reálisnak nevezte, hogy az eredményes adóbehajtás mellett a 2017-es költségvetési hiány nem haladná meg a kívánt szintet, a GDP 2,9 százalékát.

Lucie Szymanowska – MTI
hirdetés


hirdet�s