Lengyel katonai ügyészség: nincs nyoma robbanóanyagnak a lezuhant kormánygépen

Varsó, 2012. október 30., kedd (MTI) – Lengyel pirotechnikusok nem találták robbanóanyagok nyomait sem a Szmolenszk mellett lezuhant kormánygép roncsain, sem a katasztrófa helyszínén – jelentette ki a varsói körzeti katonai ügyészség képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

Az ügyészség ezzel cáfolta a Rzeczpospolita című napilap értesülését, amely szerint a roncsokon trotil és nitroglicerin nyomait találták lengyel szakértők.

A katonai ügyészség hangsúlyozta, hogy a katasztrófa helyszínének vizsgálatakor olyan műszereket használtak, amelyek jelzik vegyszerek, kozmetikumok vagy robbanóanyagok jelenlétét, ezért ez utóbbiak esetleges jelenléte majd csak az elmúlt hetekben felvett minták laboratóriumi vizsgálatának záró következtetései alapján állapítható meg.

Kiemelte, hogy a bizonyítékok nem utalnak külső beavatkozásra, vagyis nem igazolják a merényletre vonatkozó állításokat.

A Rzeczpospolita című napilap azt írta keddi számában: a két hete befejezett lengyel pirotechnikai vizsgálat során kiderült, hogy a 2010. április 10-én lezuhant lengyel kormánygép burkolatán, annak belsejében, illetve a katasztrófa helyszínén robbanóanyagok nyomai találhatók. A lap hangsúlyozta, hogy a szakértők több hipotézist is figyelembe vesznek, köztük azt, hogy második világháborús robbanóanyagok maradványairól lehet szó, hiszen Szmolenszk mellett súlyos harcok dúltak.

A szmolenszki katasztrófában Lech Kaczynski lengyel államfővel együtt 96 ember halt meg, köztük a lengyel politikai és katonai vezetés kiemelkedő képviselői.

Az esetet kivizsgáló, moszkvai székhelyű Államközi Repülésügyi Bizottság szerint a balesetért a gép legénysége a felelős. Az orosz jelentés szerint Andrzej Blasik, a lengyel légierő főparancsnoka és az elnök protokollfőnöke a biztonsági előírásokat megsértve a pilótafülkében tartózkodott a baleset időpontjában. Feltehetően nyomást gyakoroltak a pilótákra, hogy a szmolenszki légiirányítók utasítása ellenére kíséreljék meg a leszállást, és ez vezetett a katasztrófához.

A lengyel katonai ügyészség 2013 tavaszáig hosszabbította meg a lengyel társadalmat megosztó eset kivizsgálását. Az ügy egyik fontos tanúja a napokban öngyilkosságot követett el.

– MTI –