Lengyel gyermekek jártak Edelényben

Edelény – Harminc gyermek töltött el szűk egy hetet a borsodi iskolások vendégeiként Edelény lengyel testvérvárosából, Siewierz-ből. A találkozó újabb állomása volt az évek óta szépen alakuló diákcsereprogramnak.

Edelény és Siewierz partneri kapcsolatának a kialakítását követően nem sokkal építette ki együttműködését a borsodi, illetve a wojkowicei városrészen működő két iskola. Az elmúlt évek során a lengyel gyerekek a magyar családok vendégszeretetét élvezhették, majd viszonozták ezt odahaza. Május végén most ismét a borsodiakon volt a vendéglátás sora.

Közös hang

Bár a lengyel gyermekek nem beszélnek magyarul, s az edelényi iskolában sincs a választható idegen nyelvek között a lengyel, a diákok hamar megtalálták a közös hangot. A nyelvi különbséget gyorsan áthidalta az angol- vagy a némettudás, a kialakuló barátságok révén pedig elhárult minden akadály. Iskolájukon túl a borsodiak megmutatták a Siewierz-ieknek városuk nevezetességeit: a Borsodi Tájházat, a földvárat, a kastélyt, együtt fürdőztek a bogácsi strandon, barlangtúráztak Aggteleken, s kocsikáztak, lovagoltak Jósvafőn.

Megállapodás

A pedagógusok találkozásának meghatározó eredménye volt az, hogy Edelény másik iskolájával, a Szabó Lőrinccel megállapodás született a kapcsolatok kiszélesítéséről. Ennek megfelelően szeptemberben már az ottani tanulók is részt vesznek majd a lengyelországi viszontlátogatáson.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s