Lengyel elnökválasztás

A távozó lengyel államfő, Aleksander Kwasniewski (kvasnyevszki) figyelmeztette a vasárnap megválasztott utódát, Lech Kaczynskit, hogy korábbi kijelentései miatt az eurószkepszis és nacionalizmus cimkéje ragadt rá.

A vezető lengyel konzervatív napilapnak, a Rzeczpospolitának (zsecsposzpolita) adott interjúban veszélyesnek nevezte ezt a cimkét, és azt tanácsolta az új elnöknek, hogy “nagyon gyorsan tegyen bölcs erőfeszítéseket ennek eltávolítására”. A Lengyelországban népszerű és külföldön is elismert Kwasniewski elnök figyelmeztette a vasárnap megválasztott Kaczynskit, hogy az eddigi lengyel külpolitika folyamatosságának megerősítésével megnyugtatná Varsó partnereit.

A régi elnök azt tanácsolta az újnak, hogy ne siessen új intézkedésekkel, még az új lépések megígérésével se, nehogy olyasmit találjon mondani még a beiktatása előtt, ami utána csak terhet fog jelenteni a számára. A távozó lengyel államfőt láthatóan aggasztja, hogy Lech Kaczynski vasárnap este mennyire jelét adta a Lengyelországban közismert ténynek, hogy erős befolyása van felette ikertestvérének, a radikális jobboldali Törvény és Igazság párt elnökének.

Az elnökválasztás győztese ugyanis azt mondta nyilvánosan pártelnök testvérének: “Elnök úr, jelentem, a feladatot végrehajtottam”. A távozó lengyel államfő kijelentette, hogy ezeket a szavakat nem lehet viccnek tekinteni. “Elgondolkodtató, ha a megválasztott államfő ilyen tüntetően kinyilvánítja, hogy egy párt vezetőjének befolyása alatt áll” – szögezte le Kwasniewski elnök. Óva intette utódát, hogy valamilyen párt vagy politikai koncepció szócsövévé váljon.

Lengyelországban úgy ismerik a két Kaczynki-ikret, hogy a radikális pártelnök Jaroslaw a stratéga, az államfőnek megválasztott Lech pedig a testvér ötleteinek gyakorlati megvalósítója. Az ikerpár lényegében a két legfontosabb végrehajtói posztot nyerte el: Lech az államfőit, Jaroslawnak pedig a pártja nyerte egy hónappal ezelőtti parlamenti vlasztást. Jaroslaw Kaczynski ugyan bejelentette, hogy bátyja elnöki győzelme esetén nem ő lesz a miniszterelnök, de Lengyelországban általános a meggyőződés, hogy a kormányt akkor is ő fogja vezetni “a hátsó ülésről”.

Ezt támasztja alá, hogy a győztes Törvény és Igazság párt saját elnöke helyett egy másodvonalbeli politikust jelölt a kormányfői székbe. A távozó lengyel államfő azt is kockázatosnak minősítette, hogy Lech Kaczynski és radikális jobboldali pártja, a Törvény és Igazság új rendszerváltást helyezett kilátásba a választási kampányban.További hírek a Nagyvilág kategóriából