Lendvai: "nem lesz koalíciós szakadás"

Az MSZP frakcióvezetője elképzelhetetlennek tartja, hogy az egészségügyi biztosítási modellek miatt szétszakadjon a kormánykoalíció. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a szocialisták szerint is az idei év legfontosabb kérdése az egészségügyi biztosítási rendszer felülvizsgálata lesz.

A frakcióvezető hangúlyozta, hogy eddig két dolog biztos: a jelenlegi rendszer nem maradhat változatlanul, viszont az MSZP számára az is elképzelhetetlen, hogy a jövőben csak piacérdekelt, profitorientált biztosítók legyenek az egészségügyben.

A szocialista politikus hozzátette: versenyre és szolidaritásra szükség van az egészségügyön belül, de ennek megvalósítására sokféle nemzetközi biztosítási-modell létezik, melyek közül még 2007-ben választani kell.

Lendvai Ildikó – arra reagálva, hogy Kóka János az SZDSZ elnöke csütörtökön a koalícióban maradás feltételének nevezte a több-biztosítós modell bevezetését – hangsúlyozta: elképzelhetetlen, hogy az egészségügyi biztostási modell miatt szakadjon szét a kormánykoalíció.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője egyébként a biztosítási renszeren kívül négy olyan kérdést nevezett meg, amiben további fontos és átfogó reformlépésekre van szükség: az egészségügyi alapellátás és a járóbetegellátás javítása, a megelőzés és népegészségügy, a Nemzeti Fejlesztési Terv és az egészségügyi-reform összehangolása anyagilag, valamint az egészségügyi dolgozókat érintő változások (bérezés, ügyeleti díjak, szakképzés).