Lemondott Laborc Sándor: a hatóságok nem értik az "anomáliákat"

A Fővárosi főügyészség szerint ők minden szabályt betartva láttak el ügyészi felügyeletet az UD Vagyonvédelmi Zrt.-vel kapcsolatos ügyekben indított nyomozásokban. A nyomozásokban, így azok lezárásában az érintett hatóságok önállóan döntöttek – így reagált a Fővárosi Főügyészség a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójának lemondására. Az érintett hatóságok – a Fővárosi Főügyészségen kívül – érdemben nem kívántak reagálni a Laborc Sándor lemondásában szereplő indoklásra, miszerint “a nyomozó hatóságok és az ügyészség részéről tapasztalt anomáliák” vezettek a nyomozások nagy részének megszüntetéséhez az UD-ügyben.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta: bár Laborc Sándor sem a nyomozó hatóságokat, sem az említett anomáliákat nem nevezi meg konkrétan, a Fővárosi Főügyészség fontosnak érzi, hogy reagáljon. Az ügyben nem az ügyészség nyomozott, hanem a Nemzeti Nyomozó iroda (NNI) és a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) önálló hatáskörben, önálló felelősséggel végezték munkájukat. Az ügyészség a törvények betartásával gyakorolt felügyeletet.

Az UD-vel kapcsolatban egyébként a VPOP, az NNI és a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz, illetve nyomozott – a VPOP adócsalás miatt. A vám- és pénzügyőrségtől a Független Hírügynökséggel azt közölték, hogy az adócsalás miatt indult nyomozást lezáró határozat ellen Laborc Sándor panaszt tett, utóbbit a Fővárosi Főügyészséghez továbbították elbírálásra. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a panasz hétfőn érkezett meg hozzájuk és azt a törvényes határidőn belül elbírálják. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője Laborc Sándor lemondása kapcsán nem kívánt reagálni.

A Központi Nyomozó Főügyészségen az ügynek az a szála van, amely a Dávid Ibolya elleni adatgyűjtéssel kapcsolatos. A tavalyi MDF-tisztújítás előtt derült ki egy hangfelvétel alapján, hogy valakik állítólag titkos adatgyűjtést terveznek az MDF elnöke ellen. Az ügyben tart a nyomozás, a Központi Nyomozó Főügyészségnek gyanúsítottja is van: Szilvásy György volt titokminisztert személyes adattal visszaéléssel gyanúsították meg május végén. A gyanúsítás lényege, hogy miniszterként titkos adatgyűjtésekből származó hangfelvételeket hozott nyilvánosságra feleslegesen, ezzel az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő érdekeit, közmegítélésüket jelentős mértékben sértette. Az ügyben Demeter Ervin és Répássy Róbert tett feljelentést, mert a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésein 2008-ban országgyűlési képviselők lehallgatásából származó hangfelvételeket osztottak szét. Az ügyészség Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését is kérte, hogy az MDF elnöke, valami! nt a párt egykori frakciójának vezetője számot adhasson a megfigyelési botrányban játszott szerepéről.

Az UD-vel kapcsolatos ügyek nagy részében az NNI nyomozott, Laborc Sándor feljelentése alapján. Nemrég azt közölték, hogy több nyomozást lezártak, és a vizsgálatok közben felmerült más ügyeket áttették az illetékes hatóságokhoz. A Független Hírügynökség birtokába került, a nyomozásokat lezáró határozat szerint Laborc Sándor az UD két vezetője és két munkatársa ellen név szerint tett feljelentést, de ezekben a nyomozásokban végül nem voltak gyanúsítottak. A “szerzői, vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése” vétség és a “visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel bűntett” gyanújával indult ügyekben folytatja az NNI a nyomozást.

Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatban annyit mondott hétfőn, hogy az NBH főigazgató lemondásában lévő indoklásra nem kívánnak reagálni. A nyomozások megszüntetéséről azt mondta, hogy a megszüntetés ellen náluk is panaszt tett a feljelentő, a panaszt az illetékes ügyészségnek továbbítani fogják.