Lemondott Gordon Brown brit kormányfő

Benyújtotta kedden a lemondását a királynőnek Gordon Brown, brit kormányfő.

A lemondással véget ért a találgatás, hogy a múlt csütörtöki általános választásokon harmadik helyezett Liberális Demokraták az eddig kormányzó, de csak második helyet szerző Munkáspárttal vagy a győztes Konzervatívokkal állnak össze koalícióban.


Napközben azt közölte a brit média, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások a liberális demokraták és a Munkáspárt között. Gordon Brown hétfőn mondott le a Munkáspárt vezetéséről, és kérte fel pártját, hogy indítsa el az új vezető kiválasztásának eljárását. Brown keddi kormányfői lemondása megnyitja az utat a David Cameron vezette konzervatívok és a Nick Clegg vezette liberális demokraták koalíció előtt.

Erre azért van szükség, mert a Konzervatív párt csak győzött, de nem kapta meg az egyedüli kormányzáshoz szükséges minimum 326 mandátumot a választásokon. “Tájékoztattam a királynő személyi titkárát, hogy szándékomban áll benyújtani kormányfői lemondásomat az uralkodónak. Amint a királynő elfogadja a lemondásomat, javasolni fogom neki, hogy bízza meg a kormányalakítással az ellenzéki vezetőjét. Remélem, a következő kormányfő meghozza a jövő szempontjából fontos döntéseket” – közölte Brown a Downing street 10-es kormányfői hivatal előtt mondott rövid beszédében. Röviddel később Brown és felesége a Buckingham palotába ment autóval, hogy felajánlja lemondását II. Erzsébetnek.
– Független Hírügynökség –