Lemondott az NBH főigazgatója

Hétfőn benyújtotta lemondását a a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója, Laborc Sándor dandártábornok – derül ki az NBHJ hétfői közleményéből. A lemondást a kormányfő szeptember 1-i hatállyal elfogadta. A közlemény szerint Laborc Sándor Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélüli miniszter útján azt közölte a kormányfővel, hogy olyan anomáliákat érzékelt az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) közleménye szerint Bajnai Gordon miniszterelnök Laborc Sándor kérésének eleget téve, és a kérés indoklását figyelembe véve, őt érdemei elismerése mellett szeptember 1-jei hatállyal felmentette főigazgatói tisztsége alól.

A miniszterelnök a szeptember 1-jével megüresedő NBH főigazgatói hely betöltésével – Ficsor Ádámnak, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszternek a javaslatára – Balajti László dandártábornokot, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatóját kívánja megbízni.

Bajnai Gordon köszönettel nyugtázta, hogy a főigazgató szolgálati ideje alatt vezetésével végrehajtott átszervezés sikeres volt, a Nemzetbiztonsági Hivatal a korábbinál korszerűbb és hatékonyabb struktúrával dolgozik, és egy sor feladat megoldásában – így legutóbb az úgynevezett Magyarok Nyilai csoport felfedésében – a rendőri szervekkel szorosan együttműködve eredményes munkát végzett: tevékenysége elismerésre talált a baráti országok hasonló szolgálatainál is -áll a MeH közleményében.