Lemondott az ittasan vezetõ püspöknõ

Benyújtotta szerdán lemondását az ittas vezetésen ért német püspöknõ, Margot Kässmann. “Múlt szombaton nagy hibát követtem el.” – mondta a német evangélikus egyház hannoveri feje újságírók elõtt, majd hozzátette: “A szívem teljesen tisztán azt súgja nekem, hogy nem maradhatok. Lemondok minden egyházi tisztségemrõl.”

Az 51 éves püspöknõ, akit tavaly választottak a hannoveri egyház élére, szombaton kapták el, miután áthajtott egy piros lámpán. A rendõrök megszondáztatták, és kiderült, hogy a nõ ittasan vezette a kocsiját. A hannoveri ügyészség szóvivõje szerint az asszony “tökéletesen alkalmatlan állapotban vezetett”.

Kässmann kedden ismerte el a nyilvánosság elõtt a tettét. Akkor úgy nyilatkozott, hogy sokkolta, hogy ekkora hibát követett el. Az egyház vezetõi késõbb kiálltak az asszony mellett, és bizalmukról biztosították õt, ám mind az egyházban, mind a sajtóban többen felvetették, hogy az asszonynak illõ lenne lemondania tisztségérõl. Egy friss németországi felmérés szerint az állampolgárok többsége – tízbõl hatan – úgy vélik, elítélendõ, amit a püspöknõ tett.