Lemondott az amerikai igazságügyi miniszter – reakciók

Alberto Gonzales
Alberto Gonzales
Az amerikai igazságügyi miniszter hétfői lemondásával Bush elnök elveszíti egy bizalmasát és csupán lélegzetvételnyi szünetet nyerhet olyan kényes témában, mint Irak – vélik politikai szakértők.

Gonzalez azután jelentette be távozását, hogy alkalmatlansággal és hamis tanúzással vádolták.

A minisztert leginkább nyolc szövetségi ügyész eltávolítása miatt támadták: többen úgy gondolták, hogy az ügyészeket nem szakmai, hanem politikai okok miatt bocsátották el. Az üggyel kapcsolatos kongresszusi meghallgatáson kritikusai szerint a politikus egész egyszerűen eskü alatt hazudott.

A republikánus amerikai elnök  Gonzalez távozását értékelő beszédében azt mondta, hogy igazságtalan támadásokat szenvedett el a volt miniszter, és nevét politikai okokból meghurcolták.

Az amerikai szenátusban a demokraták egyik vezetője, Harry Reid kijelentette, hogy az igazságügyminiszter távozása után a kongresszusnak el kell jutnia a bajok igazi gyökeréhez, ez pedig szerinte a Fehér Házban keresendő. A szenátus jogi bizottságának elnöke korábban azt mondta, hogy “az Igazságügyi Minisztérium nem válhat a Fehér Ház politikai eszközévé”.

A szintén demokrata John Kerry, aki Bush ellen indult a 2004-es elnökválasztáson, úgy vélekedik, hogy napfényre kell kerülnie, mi áll a nyolc szövetségi ügyész eltávolításának hátterében.

Egyes politikai szakértők szerint Gonzales lemondása egy gonddal kevesebbet jelent a Fehér Háznak. A Bush -elnökség égető kérdései között mégis elsőként Irakot említik, másodikként pedig az amerikai gazdaság teljesítményét a következő néhány hónapban.

Kapcsolódó cikkek: