Lemondott a tunéziai miniszterelnök

Lemondott hivataláról vasárnap délután Mohammed Ghannouchi (Gannusi) tunéziai miniszterelnök, miután a biztonsági erők tagjai összecsaptak Tuniszban a kormány lemondását követelő tüntetőkkel. A kormányfő az állami televízióban is közvetített sajtótájékoztatón jelentette be a döntést, hozzátéve, hogy alaposan átgondolta azt. Mohammed Ghannouchi 1999 óta szolgált a lemondott államfő, Ben Ali mellett.

“Lemondásom Tunéziát szolgálja, a foradalmat és Tunézia jövőjét” – fogalmazott beszédében a kormányfő, hozzátéve, hogy nem érzi késznek magát arra, hogy meghozza azokat a döntéseket, amelyek megállítják az emberi veszteségeket.

Tuniszban közben könnygázt vetett be a rendőrség a harmadik napja tüntető fiatalok tömegének feloszlatására. A belváros főterén a demonstrálók vasárnap is köveket dobálva támadtak a belügyminisztérium épületére, a kormány távozását követelve. Egy nappal korábban három ember vesztette életét a fővárosban, amikor a tüntetők összecsaptak az ellenül kivezényelt rohamrendőrökkel.

A demonstrálók Ben Ali volt államfő bizalmasainak távozását követelik a kormányból, több mint egy hónappal az elnök lemondása után. A Tunéziát évtizedeken át irányító Ben Ali január 14-én mondott le hatalmáról és menekült el az országból, miután távozásáért heteken át tüntettek a tunéziai fiatalok. A most lemondott Mohammed Ghannouchi 1999 óta volt miniszterelnök Ben Ali rezsimjében.