Lemondott a román egészségügyi miniszter

Bukarest, 2012. október 1., hétfő (MTI) – Lemondott Vasile Cepoi román egészségügyi miniszter, akit a múlt héten korrupcióval és érdekbeli összeférhetetlenséggel gyanúsított meg a román feddhetetlenségi ügynökség – derül ki a román egészségügyi minisztérium hétfői közleményéből.

Victor Ponta román miniszterelnök elfogadta a miniszter lemondását, ugyanakkor kinevezte személyes tanácsadójának. A miniszteri teendőket Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettes veszi át – olvasható a szaktárca dokumentumában.

A közlemény nem tartalmazza a lemondás okát. A román média azonban emlékeztet, hogy a múlt héten a vagyonellenőrzésre, valamint a tisztség és érdekbeli összeférhetetlenségek vizsgálatára hivatott országos feddhetetlenségi ügynökség európai uniós források eltérítésével gyanúsította meg a minisztert.

A hatóság szerint Cepoi két évvel ezelőtt, amikor a Iasi megyei egészségügyi igazgatóság vezetői tisztségét töltötte be, jogellenesen jutott európai uniós támogatásokhoz.

A vagyonvizsgáló ügynökség szerint Cepoi megállapodást írt alá az intézmény nevében a humánerőforrás-fejlesztő ágazati operatív program keretében lebonyolított egyik pályázatra egy alapítvánnyal, a romániai orvosi kamarával, egy egyetemmel, valamint egy céggel. Később Cepoi és a felesége alkalmazottként vett részt a projekt lebonyolításában, ezért összesen 42 440 eurónak megfelelő összegű lej javadalmazást kaptak.

– MTI –