Lemondott a kémkedési botrányba került Deutsche Bank két vezetője

Távozott a legnagyobb német bank, a Deutsche Bank két magas rangú vezetője, miközben a német ügyészség elkezdte vizsgálni, hogy hivatalos nyomozást indítsanak-e a kémkedés gyanújába került pénzintézet ellen – jelentette kedden az AFP francia hírügynökség. A bank már beismerte, hogy detektívekkel figyeltették a felügyelőbizottság egyik tagját. A német sajtóban megjelent cikkek szerint azonban több munkatársa után is kémkedett a cég.

Az AFP információi szerint a Deutsche Bank biztonsági főnöke, valamint a befektetőkkel való kapcsolattartásért felelős vezető távozott a cégtől. Közben az ügyészség szóvivője az AFP-nek nyilatkozva közölte: még vizsgálják, hogy a bizonyítékok hatására hivatalos eljárást indítnak-e az ügyben. A döntésre legalább két hetet várni kell.

A bank nem kommentálta a kémkedési vádakat, közölve, hogy megvárják a májusban indított belső vizsgálat eredményeit, amelyet egy független cég végez. A Deutsche Bank szóvivője azonban azt megerősítette, hogy a frankfurti ügyészség vizsgálja a kémkedési üggyel kapcsolatban egy adatvédelmi szervezettől kapott bizonyítékokat.

A Der Spiegel német magazin két héttel korábban arról számolt be, hogy a bank több nyomozóirodát felbérelve detektívekkel figyeltette meg a felügyelőbizottság néhány tagját, valamint több menedzsert is. A Spiegel szerint a detektívek “figyelemmel követték az érintetteket, és afelől tudakozódtak, hogy azok kivel és mikor találkoznak.” A magazin írása szerint a Deutsche Bank a hírek szerint még úgynevezett “női csalit” is bevetett, hogy megtalálja “bizonyos részvényesek személyi gyengeségeit”. A Spiegel szerint az ügyben érintett egyik nyomozóirodát a volt NDK hírhedt titkosszolgálata, a Stasi egyik korábbi ügynöke vezeti.

Az utóbbi években több hasonló céges kémkedési botrány volt Németországban, ahol még él a brutális állami megfigyelések emléke. A Lidl bolthálózatot szeptemberben másfél millió eurós pénzbüntetésre ítélték, miután bebizonyosodott, hogy rejtett kamerákkal követték dolgozóit, figyelve, hogy mikor mennek a mellékhelységbe, miről beszélgetnek szüneteikben, és kikkel barátkoznak szabadidejükben. A Deutsche Telekom nevű telekommunikációs cég állítólag több százezer telefonhívást rögzített magas rangú vezetők és újságírók között. A német vasútvállalat pedig munkatársai e-mailjeit figyelte azután kutatva, hogy kapcsolatba léptek-e újságírókkal, vagy parlamenti képviselőkkel.