Lemondott a bátonyterenyei polgármester

Új polgármestere lesz Bátonyterenyének, miután a jelenlegi városvezető, Vanya Gábor a csütörtöki képviselő-testületi ülésen április 30-i hatállyal lemondott tisztségéről. Vanya a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta, egy világcég vezetésével bízták meg, mérnök-közgazdászként ennek nem tudott ellenállni.

A szocialista párti Vanya Gábor 2002-től irányítja a mintegy 15 ezer lakosú egykori bányászvárost. A 2006. évi önkormányzati választáson a voksok 57 százalékát nyerte el, közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint a Fidesz-KDNP színekben induló riválisa. Vanya sikeres polgármesterként áll föl, hisz az ő irányítása alatt épült meg 400 milliós beruházásban a városi tanuszoda, a 4,2 milliárd forintos szennyvízrendszer, s egymilliárd forintos program keretében új városközpontot alakítottak ki. A polgármester egyébként néhány hete írt alá beruházási szerződést egy 480 embert foglalkoztató laboratórium létrehozásáról – környéken 20%-os a munkanélküliség.

Bár a legutóbbi ülésén néhány fontosabb kérdésben azonban még frakciótársai is leszavazták, távozásának nem ez az oka, s azt is mendemondának nevezte, hogy elköltözne. Vanya a Független Hírügynökségnek megerősítette: családjával együtt Bátonyterenyén marad továbbra is, pusztán a munkahelye változik a jövőben. Erről azonban csak annyit árult el, hogy egy magyar termék európai, sőt egyesült államokbeli forgalmazásáról van szó, az ő irányításával fogják a terméket bevezetni.

Vanya április 30-ig marad Bátonyterenye polgármestere. Helyét az új választásig Molnár József szocialista alpolgármester veszi át. A helyiek szerint a szocialista városvezető nagy űrt hagy maga után, s jó esélyt ad az ellenzéknek az időközi választáson.