Élelmiszer-riadóláncot javasol a Fidesz

Élelmiszer-riadólánc megalakítására fog javaslatot benyújtani a jövő hét elején az Országgyűlésnek a Fidesz. Ennek alapján a mostani dioxinszennyezéshez hasonló esetekben 24 órán belül a tévék és rádiók segítségével teljeskörű tájékoztatást adnának arról, mely gyártók mely termékei okozhatnak egészségkárosodást. 72 órán belül pedig az összes ilyen terméket bevonnák az áruházakból – közölte szombaton Koszorús László Fidesz-képviselő.

Szerinte azért van erre szükség, mert már egy hete tart a dioxin-ügy, de még mindig nem tudható, mely cégek élelmiszerei tartalmaznak mérgezőanyagot. Holott – tette hozzá – az uniós élelmiszer-nyomonkövetési rendszer segítségével pontosan ismerhetőek azok a termékek és előállítóik, amelyek érintettek. A főállatorvosnak pedig törvényes joga lenne megnevezni a cégeket – mondta Koszorús László.

Kinek áll érdekében, hogy a dioxinnal szennyezett élelmiszerek még mindig árusíthatók, és a fogyasztóknak kell az áruházakban a címkéket böngészni – tette fel a kérdést a Fidesz-politikus. Koszorús László szerint az emberek türelme elfogyott, a kormány pedig pr-akciókkal csinál fogyasztóvédelmet, és családok százezreinek egészségét veszélyezteti.