Élelmiszer-biztonsági ellenőrzések – több mint 300 millió forintnyi bírság született a nyáron

Összesen több mint 300 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) a nyár kezdete óta tartó, kiemelt ellenőrzéseken. A vizsgálatok az alapanyagok termelésétől egészen az élelmiszer felszolgálásáig terjedtek; a hatóságok csaknem 20 ezer egységet vizsgáltak át, és egészen augusztus végéig folytatják az ellenőrzéseket.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 4500 gazdaságot, 452 feldolgozó üzemet és több mint 5000 kereskedelmi egységet vizsgált át. Az üzemekben többnyire a beszállítók járványtani igazolásával, a hűtéssel, illetve a melléktermék kezelésével volt gond. Az élelmiszerek, italok és takarmányok értékesítésénél főleg jelölési hibákat és lejárt szavatosságú termékeket találtak. Itt 504 esetben bírságoltak, összesen 30 millió forint értékben, és 44 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Határértéket meghaladó, illetve engedély nélküli növényvédőszer-maradékot, az esetek több mint 5 százalékában találtak.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai több mint 5400 ellenőrzést végeztek, és az esetek több mint 6 százalékában, összesen 68,5 millió forint bírságot szabtak ki. A leggyakoribb hiányosságok a lejárt szavatosságú termékek forgalmazása, a szakszerűtlen tárolás, illetve a kézmosás elmulasztása voltak, de sok helyütt a fagyasztott ételek jelölése is hiányzott. A különösen nagy melegre sok helyen nem voltak felkészülve megfelelő hűtőkapacitással. A kosz és az ivó-, illetve melegvíz hiánya miatt összesen tíz vendéglátóhelyet zártak be az ÁNTSZ munkatársai.

A fogyasztóvédelmi hatóság főleg a fogyasztói tájékoztatás és a beszerzési bizonylatok hiányát tapasztalta, de sok problémát okoztak a nem hitelesített mérőeszközök is. Lejárt élelmiszerekkel, jelölés nélkül lefagyasztott termékekkel, valamint a húskészítmények tiltott lefagyasztásával minden negyedik esetben találkoztak a fogyasztóvédők. A vendéglátóipari egységek csaknem háromnegyedével volt valami probléma, ezért a hatóság 154 millió forintnyi fogyasztóvédelmi és 47,75 millió forint minőségvédelmi bírságot szabott ki.Sporthírek