Álellenõrök büntetik a boltosokat Budapesten és Pest megyében

Állellenõrök büntetik az üzlettulajdonosokat Budapesten. A csalók a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) munkatársainak adják ki magukat, és helyszíni bírságokat szabnak ki. Az NFH arra figyelmeztet, hogy az igazi ellenõrök nem vehetnek el pénzt a helyszínen, a büntetést csekken kell befizetni.

Az NFH közleménye szerint csütörtökön számos bejelentés érkezett hozzájuk, miszerint álellenõrök tevékenykednek Budapest több kerületében és Pest megyében. Az egyik bejelentõ szerint a két fiatalember az NFH Közép-magyarországi Regionális Felügyelõség munkatársának adta ki magát. Azt mondták, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságtól jöttek ellenõrizni: az eladótérben kezdtek el vizsgálódni, közben jegyzõkönyvet töltöttek ki. Azt mondták, a hiányosságok büntetési tétele hivatalosan magas lenne, de mivel elsõ alkalommal történt szabályszegés, ezért helyszíni bírságot szabnak ki. Miközben a jegyzõkönyvet aláírásra a boltosnak átadták, azt mondták neki, tegyen bele annyi pénzt, amennyit gondol, és ezzel lezárul az ügy. A jegyzõkönyvet végül magukkal vitték, de kijelentették, hogy két hét múlva utóellenõrzést tartanak.

Mivel csütörtökön több hasonló bejelentés is érkezett a hatósághoz, az NFH arra figyelmezteti az üzletvezetõket, hogy ne fizessenek készpénzben senkinek. Az igazi ellenõrök hatósági igazolvánnyal igazolják magukat, a náluk lévõ jegyzõkönyv egy elõre nyomtatott hivatalos formanyomtatvány, a fejlécében pedig az illetékes felügyelõség címe és telefonszáma is szerepel. A felügyelõk a jegyzõkönyvbõl minden esetben egy olvasható példányt hagynak az üzletben. Ha szabálysértési eljárásra kerül sor, a helyszíni bírság rendezésére postai csekket adnak a kereskedõnek, amit 30 napon belül kell befizetni, készpénzben nem lehet a bírságot leróni.