Lelki út, nem kirándulás Miskolcon

A zarándoklaton
A zarándoklaton - © Fotó: Orosz Rebeka
Miskolc – Krisztus azért van jelen a világban, hogy értékes életet adjon.

A nyár nemcsak a pihenés, de az ifjúsági találkozók és zarándoklatok ideje is. A Görögkatolikus Metropólia évek óta megrendezi az egyhetes Ifjúsági Gyalogos Zarándoklatát, idén augusztus 13. és 18. között, a tizenhat év fölötti kamaszok számára. Minden alkalommal Máriapócsra, a felekezet lelki központjába és az ország egyik legjelentősebb Mária kegyhelyére indulnak útnak a Nagyboldogasszony-napi nagy búcsúra. Az egyházban egyre nagyobb az igény a húszas-harmincas korosztály közösségi alkalmaira is, ezért szervezték meg már második alkalommal július 19-20. között, a 22+ zarándoklatot.

A Szentlélek társaságában

– Akik az ifjúsági zarándoklatot kinőtték, mert huszonkét év fölöttiek, ők voltak azok, akik eljöttek, köztük keresők is. Tokajból indultunk és két nap alatt 60 kilométert tettünk meg gyalog a kilencven résztvevővel a máriapócsi Illés búcsúra. Az esemény mottója egy bibliai Ige volt: „Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen” (Jn 10,10). Ezzel szerettük volna megüzenni, hogy Krisztus azért van jelen a világban, hogy a fiataloknak valódi, értékes életet adjon. Az egyes parókiákon, görögkatolikus szertartásokon vettünk részt, amelyek ezt a témát járták körül és mindenki valamiért felajánlotta a zarándoklatát.

Máriapócs nagy élmény

Tehát nem pusztán egy kirándulásról van szó, hanem egy olyan útról, ahol a Szentlélek is velünk jön – foglalta össze Salai Szabolcs atya, a program szervezője.

– Idén azzal a céllal indultam el, hogy kapjak valamilyen lelki feltöltődést. Megerősítést jelent az is, hogy a húszas éveim végén nem vagyok egyedül, hanem élnek még körülöttem hasonlóan gondolkodó fiatalok. Görögkatolikusként Máriapócsra eljutni mindig nagy élmény. Azért szeretem a gyalogos zarándoklatokat, mert a természetnek és Istennek való kiszolgáltatottságot talán így lehet a legjobban megtapasztalni – osztotta meg Nagy Luca zarándok.

ÉM-DA


Krisztina nővér
Miskolc - Nem az alkalmasokat hívja el, hanem a meghívottakat teszi alkalmassá. Interjú: Krisztina nővérrel, a Szent Ferenc Kisnővérei szerzetesrend új fogadalmasával. A magyar alapítású Szent Ferenc Kisnővérei szerzetesrend, Miskolc és a régió egy igazán aktív és nyitott közössége, amely több fi...