Lelki táplálék Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – A Hamvas mozaikok sorozat részeként legutóbb dr. Reisinger János irodalomtörténész tartott nagy érdeklődést kiváltó előadást a tiszaújvárosi Hamvas Béla Városi könyvtárban, melynek fő témája a XIX. századi nagy orosz irodalom és Tolsztoj alakja volt.

A hírneves irodalomtörténész szerint Tolsztoj is, Hamvas Béla is sajátos modern kori vallást állított össze az emberiség eddigi hagyományvilágából. Kiindulópontjuk az volt, hogy a modern ember elveszítette erkölcsi fogódzóit, egyáltalán az erkölcsi mértéket. Ezen kívántak úrrá lenni a maguk által létrehozott új vallással, melyet hol tolsztojánizmusnak, hol modern gnózisnak neveznek. Persze Tolsztoj tiltakozott ez ellen, ő azt vallotta, hogy az erkölcsi alapértékekhez kell visszatérni. Török Endre professzor Tolsztoj könyve – amit többek között az előadó is ajánlott olvasásra – nemcsak a magyar, hanem az egyetemes Tolsztoj-irodalomban is egyedülálló, és ma is igaza van utolsó mondatának: „Mennyire hátra van még az ember.”

ÉM0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s