Lelkészből lett regényíróvá

Csomós Józsefné Ildikó
Csomós Józsefné Ildikó - © Fotó: Bujdos Tibor
Gönc – Ildikó szerette volna megmutatni, hogy ki is Aba Amadé valójában.

Sasok a viharban. Ez a címe annak a történelmi­regény-sorozatnak, melynek nemrég már a harmadik kötetét mutatták be Göncön. Azért épp Göncön, mert az író, Csomós Józsefné Ildikó, írói nevén Viola Judit Göncön él, és regényének is fontos helyszíne az abaúji város.

De hogyan lett lelkészből író? Ezt kérdeztük tőle, amikor meglátogattuk.

– Regényeim Aba Amadé magyar országbíró, nádor és testvérei életét követi nyomon. A 12. században vagyunk, a feudalizmus korában. Úgy gondoltam, írnom kell erről a történelmi alakról, mert Göncön vagyunk, és a város egyik történelmi emléke az Amadé-vár. Aba Amadéról pedig igencsak téves információk láttak eddig napvilágot. Általában úgy jellemzik őt, hogy Csák Mátéval egy húron pendült, birtokra éhes, és a királyi hatalommal szembeszegülő oligarcha. De ez nem igaz. Úgy gondoltam, meg kell mutatni a göncieknek, hogy ki is volt valójában Aba Amadé, akinek az idejében Gönc a magyarországi belpolitikában és külpolitikában is fontos szerepet töltött be – meséli Ildikó.

Mint mondja, alapos kutatást végzett Aba Amadéról. Elsősorban könyvekből, lexikonokból szerzett információkat, de az internet is sok segítséget nyújtott, hiszen ott szakdolgozatok és doktori dolgozatok is megtalálhatók. Ezenkívül sűrűn járt a gönci könyvtárba, mivel a könyvtárközi kölcsönzésnek köszönhetően a megyei könyvtár minden kötete elérhető. Történelmi regényeiben természetesen ragaszkodott a valós események ábrázolásához, de a regény attól regény, hogy nagy szerepet kap benne az írói fantázia. A mellékszereplők alakjai és a mellékszálak már Ildikó képzelőerejét dicsérik. Regénybe illő az első kötet megjelenése is.

Születésnapra

– Amikor ez elkészült, épp 60 éves voltam. A párom azt mondta, születésnapomra kiadatja magánkiadásban 300 példányban. De előtte azért elküldte egy jó barátjának, hogy olvassa át, megfelelő-e a színvonala. Ő továbbküldte a Széchenyi Könyvtár volt igazgatójának, ő pedig egy irodalomtörténésznek. És mivel jónak tartotta, ajánlotta az ­Athenaeum Kiadónak. Így végül a kiadó keresett meg engem, hogy kiadná a regényemet. Az első kötet 2016-ban, a második 2017-ben, a harmadik pedig 2019 januárjában jelent meg – sorolja Ildikó.

Megtudjuk azt is, hogy ő is lelkész, akárcsak a férje, Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke. Ildikó már nyugdíjba vonult, de a gönci gyülekezetben még vállal olykor szolgálatot. Egyébként kántor is, és ő a gyülekezet kórusának a vezetője. Regényének 3. kötetét több városban is bemutatják májusban.

ÉM-HE