Leletmentés Sopronban

Különleges leletmentési akcióra került sor szerda délelőtt az egyik soproni templomban. A kriptából egy XVIII. századi ruha maradványait emelték ki, és felnyitották az utolsó megmaradt koporsót is.

A “Kecske-templom” kriptájának egyik fülkéjébe temették báró Johanelli Anna földi maradványait. Az asszony 1778-ban halt meg. A holttest már teljesen szétporladt, de a ruhája viszonylag épen megmaradt. Az arisztokrata asszony öltözete az első vizsgálatok alapján pamut alapanyagból készült, még ma is jó állapotú, ezért ritkaságnak számít.

A XVIII. századból nagyon kevés ruházat maradt fent, a soproni múzeum anyagából is hiányzik, ráadásul komoly helytörténeti értéke is van – mondta el a Független Hírügynökségnek Gabrieli Gabriella régész. A ruha restaurálására az egyháznak egyelőre nincs pénze, és ha az állagmegóvást rövid időn belül nem sikerül elvégezni, akkor az értékes lelet teljesen tönkremegy.

Ma nyitották fel a kripta utolsó koporsóját is. Mivel a fából készült koporsó jó állapotban volt, a szakemberek azt remélték, hogy a holttest is épen maradt. A maradvány azonban teljesen szétporladt. Személyazonosságát, sőt még a nemét sem nagyon lehet megállapítani.

A különleges leletmentési akcióra azért volt szükség, mert a templom kriptáját átépítik. A maradványokat várhatóan újratemetik, a leleteket pedig restaurálás után a templomban szeretnék kiállítani.