Leletek az útépítések ásatásain

Jelentős régészeti leleteket találtak az elmúlt években az ország útépítésein a régészek. Ezek közülük a legjelentősebb egy V. századi hun üst, melyet pénteken mutatott be a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a velük együttműködő régészek. Az országban 1990 óta régészeti feltárások előzik meg az útépítéseket. A legjelentősebb leletek a 67-es út mentén és az M1-es és M3-as autópálya nyomvonaláról kerültek elő. Az eredményekről szakmai publikációk és könyvek is megjelentek, a leleteket kiállításokon lehet látni.

A pénteken bemutatott hun üstöt 2006-ban Balatonlelle – Rádpusztán találták, a 67-es út egyik építkezésekor. A szakemberek szerint az időszámításunk szerinti V. századból származó üst formai, kulturális párhuzamai kiterjedt eurázsiai összefüggést rajzolnak meg, s eredetük a korabeli Kínai Birodalomig vezethető vissza. A különleges kivitel alapján valószínűsíthető, hogy áldozat állítás alkalmával használták.

A NIF támogatásával a rendkívüli leletről Buda István szobrászművész két másolatot készített. Az egyiket a Somogy Megyei Múzeum kapta, a másik a NIF Váci úti székházában látható.

Az M1-es és M3-as autópálya nyomvonalán újkőkori és rézkori, illetve római kori és középkori leletek is előkerültek. Az időszámítás előtti 5500-2800 évek közti időszakból származó tárgyak között ember fejű, állat testű agyag plasztika, bitumen festésű, amfora alakú edény, és egy fej nélküli agyag plasztika van. A római kori leletek, melyek Szőny útfelújításaikor kerültek felszínre egy amfora alakú üveg illatszertartó edényke, egy színezett üvegpasztából készített karperec és egy Gömbös testű korongolt korsó. Az M3-as Polgár környéki részén pedig egy középkori kútban egyélű vaskardot, illetve három horgas csáklyát találtak.