"Leleplező" könyvet jelentetett meg a WikiLeaksről egy volt alkalmazott

Kirobbant a szavak háborúja a WikiLeaks és a kiszivárogató weboldal egyik volt munkatársa között – közölte csütörtökön az AFP. Daniel Domscheit-Berg, aki programozó és szóvivő volt a weboldalon, “A WikiLeaks belülről” címmel adott ki egy könyvet, amelyben állítása szerint feltárja, milyen is szerinte a “világ legveszélyesebb weboldala”.

Daniel Domscheit-Berg kaotikusnak nevezi a WikiLeaks-t, amely nem tudja megvédeni forrásait, miközben alapítója és vezetője Julian Assange”hatalommániás, nőcsábász és pénzéhes”. Domscheit-Berg szerint Assange “elárulja a weboldal alapeszméit, és nyugtalanítóan titkolózó a WikiLeaks pénzügyeivel kapcsolatban”.

A könyv írója briliáns elmének, ugyanakkor paranoidnak nevezi a 39 éves ausztrál Assange-et. Domscheit-Berg szerint nagyzási hóbortban szenved, “tisztálkodási mániája és evési szokásai azt mutatják,”mintha farkas, nem pedig ember teremtménye lenne”. Domscheit-Berg azt mondta pénteken megjelenő könyve bemutatóján, Berlinben, hogy “Assange kétes alakokkal tart fenn szoros kapcsolatot, köztük Israel Shamirral, az ismert holokauszttagadóval és antiszemitával“.

Domscheit-Berg könyvére, illetve csütörtöki kijelentésire válaszul a WikiLeaks közölte: pert indítanak ellene. A weboldal azt állította, hogy nem volt jelentős szerepe, amíg náluk dolgozott. Közleményük szerint Domscheit-Berg állításai”korlátozott, rosszhiszemű és hamis információkra épülnek”. “Könyvében nem is tagadja, hogy különféle szabotázsakciókat követett el ellenünk” – közölte a WikiLeaks szóvivője, Kristinn Hrafnsson az AFP-hez eljuttatott e-mailjében.

– Független Hírügynökség-