együttélés

2019.09.24. 12:09

Ezrek tüntettek Indonéziában a büntető törvénykönyv módosítása ellen

Hallgatók ezrei tüntettek kedden Indonézia-szerte a büntető törvénykönyv módosításának vitatott tervezete ellen.

A tiltakozók arra hivatkoztak, hogy a változtatások csorbítanák az állampolgári jogokat.

A parlament kedden szavazott volna a módosításokról, de Joko Widodo elnök kérésére későbbre halasztották a voksolást.

Az új szabályozás értelmében akár két év börtönnel is büntethetnék a házasságtörést, és hat hónapra rács mögé kerülhetnének a házasságkötés nélkül együtt élő párok.

Egy másik módosítás szerint az elnök és az alelnök megsértéséért akár négy és fél év börtönbüntetés is járhat. Ez utóbbi 2006-ig bűncselekménynek számított Indonéziában, de az alkotmánybíróság állampolgári tiltakozás eredményeképpen végül eltörölte a büntethetőségét.

A tervezet ellen tiltakozó indonéziaiak már hétfőn is utcára vonultak egyebek közt Yogyakartában, Bandungban és Malangban. A várakozások szerint a keddi tiltakozások még több embert fognak megmozgatni. A diáktüntetők bedöntötték a parlament épületének egyik kapuját, de a rohamrendőrség feltartóztatta őket.

A tiltakozók azt is követelték a kormánytól, hogy vonja vissza az indonéziai korrupcióellenes bizottság működésére vonatkozó jogszabály módosítását. Korrupcióellenes aktivisták szerint a változtatások jelentősen meggyengíthetik a független testületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában