"Lelövik a hírnököt" – EBESZ-jelentés Magyarországról

Magyarországot, Kazahsztánt, és Tádzsikisztánt elítélõ közleményt adott ki hétfõn az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet.

Az EBESZ médiaszabadság-biztosa, Haraszti Miklós szerint az említett országokban úgymond “lelövik a hírnököt” – mivel több médiumot is bírságra köteleztek, miután olyan cikkeket jelentettek meg, amelyeknek írói vitatott megjegyzéseket tettek.

“A törvényi eljárást kizárólag a cikkek íróival szemben kellene alkalmazni, nem pedig a médiummal szemben, amelyik megjelentette a cikket” – írta Haraszti Miklós a közleményében. “A rossz hírek közvetítõjének lelövetése az önkényuralom régi eszköze, amelyet a cenzúra veszélyes kísérleteként számûztek a demokratikus média alapvetõ szabadság-eszményeinek világából” – olvasható az EBESZ médiaszabadság-biztosának írásában.

Magyarországgal kapcsolatban az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint az olvasható a jelentésben, hogy egy országos napilapot azért ítéltek bírságra, mert a lap megjelentette egy kormánytisztviselõ állítólagos rágalmazó írását a Fidesz vezetõjérõl, Orbán Viktorról. “Magas-rangú sértettek azt akarják, hogy büntessék meg a médiát, pontosan azért, mert az végzi a dolgát … vagyis, hogy a közügyekrõl tájékoztat” – áll a jelentésben.

Az EBESZ jelentése szerint Tádzsikisztánban három újságot ítéltek bírságra, miután megjelentették egy ügyvéd, három bírót érintõ vádjait. Kazahsztánban pedig a múlt héten egy bíróság elrendelte, hogy foglalják le öt országos napilap kiadásának összes példányát, mert azok megjelentették egy külföldre menekült ex-miniszter korrupciós vádjait – amelyek az ország elnökének, Nurszultan Nazarbajevnek a vejét érintették.