Lekerülhet a napirendről a költségvetési egyensúly kérdése – Napi Gazdaság

Kormányátalakításra akkor van szükség, ha egy politikai szakasz lezárul, illetve kezdődik, erre 2007 második felében vagy 2008 elején lehet számítani – mondta a lapnak Gyurcsány Ferenc kormányfő. A miniszterelnök nem érzékeli a reformok felpuhítására utaló szándékot vagy nyomást. Az egészségbiztosítási-rendszer átalakításáról ugyan van véleménye a kormányfőnek, ám azt nem a sajtón keresztül akarja megüzenni.

Gyurcsány Ferenc az egészségügy átalakítása után a nyugdíjrendszer reformját tervezi. Úgy véli rövid távon ugyan nincsenek gondok a rendszerrel, ám hosszú távon halaszthatatlan a megoldáskeresés. A két legfontosabb kérdés a korhatár és a nyugdíjak karbantartásának problematikája – tette hozzá a miniszterelnök.

A nyugdíj után a közoktatás átalakítása a következő feladat, hiszen jelenleg az iskolát elhagyók egyötöde szakképesítés nélkül kezd munkát keresni. Ők a holnap szegényei – véli Gyurcsány Ferenc.

Az adókhoz 2011-ig nem nyúlna a kormányzat. A miniszterelnök azt reméli, hogy egy éven belül lekerülhet a napirendről a költségvetési egyensúly kérdése. Az euró bevezetésének pontos dátumáról 2008 végéig lehet dönteni. A miniszterelnök szerint a konvergenciaprogram legnagyobb kihívása nem a költségvetési hiány lefaragása, hanem az inflációs kritérium teljesítése lesz – mondta a lapnak Gyurcsány Ferenc.