Lekérte a görög kormány a mentőcsomag első részletét

Lekérte kedden a görög kormány az Európai Uniótól és az IMF-től a számára összeállított pénzügyi segélycsomag első részletét, 20 milliárd eurót.

Ez az összeg annak a 110 milliárd eurónak a része, amit a drasztikus költségvetési megszorításokért cserébe kapott ebben a hónapban Athén.


A görög pénzügyminisztérium közlése szerint az Európai Unió 14 és fél milliárd, a Nemzetközi Valutaalap öt és fél milliárd euróval járul hozzá az első részlethez, amit a kormány egy napon belül lehívhat. A görög kormány régóta hangoztatja, hogy a csőd elkerülése érdekében legkésőbb május 19-ig kilenc milliárd euróra van szüksége, mert ezzel az összeggel tudja csak az adósságok utáni esedékes törlesztéseket fizetni.

A görög válság sorozatos tömegsztrájkokat és tüntetéseket váltott ki eddig, és ezek egyikén hárman meghaltak, miután egy feldühödött csoport felgyújtott egy banképületet. A két legnagyobb görög szakszervezet szerdára is tömegtüntetést hirdetett, mert a kormány benyújtotta a parlamentnek törvényjavaslatát a nyugdíjrendszer ugyancsak drasztikus megváltoztatásáról. “A munkások, a nyugdíjasok, és a munkanélküliek azt akarják, hogy a gazdagok fizessék meg a válságot, a rájuk kivetett adókkal.” – közölte a magánszektor egyik szakszervezetének, a GSEE-nek a szóvivője.

A görög sajtó kormánnyal szemben álló része szerint többszörösen sokkolják az embereket, mert csökkentik a nyugdíjakat, megemelik a járulékfizetés idejét és a nyugdíjkorhatárt. A kormány terve az, hogy az átlagnyugdíjak 2030ig hét százalékkal, a felső kategóriájú nyugdíjak akár 14 százalékkal csökkenjenek. A nyugdíjkorhatárt pedig a jelenlegi 61 év négy hónapról 63 és fél évre emelnék.

Andreasz Loverdosz munkaügyi miniszter a Flash nevű rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy an nyugdíjasoknak eddigi fizetett bónusz megvonása “nem tisztességes, és az alacsony jövedelműek esetében helyre kell állítani az eddigi rendszert.” A miniszter hétfőn azt mondta a kormányülésen, hogy reform nélkül a nyugdíjrendszer 2015-ben össze fog omlani.
– Független Hírügynökség –